Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/12/2019
Аустријски уметник у Новом Саду снима филм о ромској заједници
12/12/2019

Проблем избеглица и националних мањина већ годинама окупира стваралаштво аустријског визуелног уметника, Норберта Претенхалера, који је свој нови филм снимио у Новом Саду, у насељима Клиса, Слана бара, Велики Рит.
Документарни филм „17 питања – 17 питања – 17 question-marks – 17 fragezeichen“ чија је пројекција заказана за 18. децембар у Кутку за културу (Сентандрејски пут 106б), бави се УНЕСКО циљевима, односно питањима одрживог развоја и испитује њихову применљивост у деловима града где претежно живи ромско становништво. Пројекција је у два термина: 18 и 19.30 часова, а између ће бити и разговор са уметником.
„У неким случајевима одговор лежи у питању. Мој задатак је био да уђем ромску заједницу, у њихов крај и размишљам о одговору на сва та питања. Људи су ми овде рекли да се не осећају сиромашно, јер, по њиховом мишљењу, имају све што им је потребно да преживе. То је једна врста одговора. С друге стране, људи ван заједнице ни не знају како изгледа живот Рома и често се шокирају кад виде фотографије, снимке и желе да помогну, што је опет други угао гледања и одговора на нека питања“ рекао је Претенхалер.

Неки од 17 УНЕСКО циљева су: смањење сиромаштва и глади, брига о здрављу, квалитетно образовање, родна равноправност, чиста вода и санитарна заштита, приступачна електрична енергија, достојанствен рад и економски раст, индустријске иновације и инфраструктура, одговорна потрошња и производња, мир, правда, јаке институције…

Норберт је у Нови Сад стигао крајем новембра, у оквиру програма „Уметник у гостима“, који као део припрема Новог Сада за титулу Европске престонице културе са једне стране подржава новосадске уметнике да раде и стварају у иностранству, а са друге омогућава страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања. Као аутор, фотограф и редитељ са ромским групама у Бечу створио је уличне новине „Global Player“, његов документарац „Bare Droma“ режирали су припадници ромских заједница у Грацу и Румунији, а приказан је на неколико филмских фестивала и у бројним биоскопима.
„Људи из ромских заједница који живе овде у Великом Риту, или дистриктима у Румунији, Африци, где сам радио, су углавном дружељубиви, фини и доста су се интересовали јер има је дошао неко нов, са стране. Више су били заинтересовани шта ја то радим, како радим, него како ће то на крају испасти. Овде ми је посебно било интересантно јер су ми деца прилазила и на немачком ме питала „Говориш ли немачки?“ „Да, ја говорим немачки“. Они су доста времена провели у Немачкој, као избеглице, знам да они са Косова иду до Немачке и онда се враћају опет у Србију“ прича Норберт о раду у Новом Саду са ромском заједницом. Већи део свог посла, Норберт је реализовао у сарадњи са Кутком за културу, који је у октобру отворен на Сланој бари као најава за будућу културну станицу у том делу града.

„Овакви простори су јако важни, јер је људима потребно да у свом крају имају место које ће им бити стално доступно. То је потребно свугде радити, у свакој држави и граду. У Аустрији такође постоје канцеларије у градским дистриктима које су отворене у време када је Грац био Европска престоница културе 2003. године. Ти простори функционишу и даље, постоје различите социјалне активности и људима се то допада, они то зову „канцеларије мог кварта“. Тако да је свако укључен у друштвени живот и могу лако да пронађу одговор на нека питања или проблеме“ каже уметник. 
Рад у Новом Саду Норберт истиче као нешто чиме је заокружио једну причу у својој каријери.
„Мислим да је Нови Сад прави европски град. Видео сам га са различитих страна и сам центар, али и Клису, Велики Рит. Мислим да је Европа већ овде. Драго ми је за Нови Сад, а такође и за Темишвар, који ће исте године понети титулу Европске престонице културе. У Румунији сам био током 2005. и такође радио на филму о ромским заједницама, тако да сада, након овог снимања у Новом Саду, имам осећај да сам заокружио још једну причу када је у питању мој рад на филму“ каже Претенхалер.
Информације о пројекцији филма можете пронаћи и на facebook event-u.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.