Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/08/2017
Бесплатна едукација у области културног менаџмента
01/08/2017

18 месеци, 3 конференције, 15 европских стручњака, 30 потенцијалних културних менаџера, 6 Европских престоница културе са једним циљем – грађење капацитета!

Фондација „Нови Сад 2021“ вас позива на презентацију програма „Lab for European Project Making“

 

Презентација ће се одржати 3. августа, 2017. године на Трибини младих Културног центра Новог Сада (Католичка порта 5, II спрат) са почетком у 18 часова. Заинтересовани ће се на презентацији информисати о програму и сличним искуствима у градовима који су већ носили ову престижну титулу.

На основу 33 године искуства, колико траје највећи пројекат Европске уније у области културе, Европска престоница културе, пракса је указала на потребу за ангажовањем менаџера у култури са широким знањем о кретањима на домаћој и страној уметничкој сцени, затим о капацитетима града као и о потребама публике.

Како би се изградили неопходни људски капацитети, Фондација „Нови Сад 2021“ заједно са партнерима са пројеката Ријека 2020 и Темишвар 2021 покренула је међународни пројекат „Lab for European Project Making“ који има за циљ да изгради вештине неопходне за менаџере који ће обављати послове реализације овог комплексног уметничког пројекта.

Пројекат ће укључити три седмодневна тренинг-семинара (модула) који ће се бавити различитим темама и омогућити да одабрани/-е кандидати/-киње добију фокусирана знања и неопходне вештине како би одговорили потребама овог међународног пројекта. Сваки модел укључиће по два ментора и три предавача, реномиране стручњаке из специфичних области културе.

Први тренинг семинар планиран је за децембар 2017. године у Темишвару када ће учесници имати прилику да се посвете теми развоја публике и њеног активног укључивања у програм. Ментори првог блока обуке биће Кристина да Милано, експерткиња у области развоја публике и Франсоа Матарасо, експерт за партиципацију и укључивање публике.

За сада потврђени предавачи у оквиру овог тренинг-семинара јесу Крис Торч, уметнички директор пројекта Темишвар 2021 и експерт за укључивање публике, Икер Толоса, координатор програма „Audience Links“ из Сан Себастијана. Такође, један од предавача, чије учешће ће још бити потврђено, биће и професор Волфрам Геронт, експерт за интеркултуралну комуникацију са Универзитета Macromedia у Берлину.

У Новом Саду, априла 2018. године, тренинг-семинар ће бити посвећен теми продукције, менаџмента догађаја, маркетинга и техничких питања у реализацији пројеката. Менторка на овом модулу биће Биргита Персон, бивша генерална секретарка мреже независних културних центара Trans Europe Halles.

Последњи модул обуке биће организован у Ријеци, јула 2018. године, посвећен теми међународне сарадње и развоја програма, копродукцији, умрежавању, културним политикама и фандрејзингу. Ментори током овог модула биће Џулија Пагел, генерална секретарка Мреже европских музеја, др Адам Џинс, пројектни менаџер и председавајући у Савету за музику и уметност Енглеске. Гостујући предавачи током овог модула биће професорица Милена Драгичевић Шешић, руководитељица УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, а очекује се потврда и предавачице Барбаре Геслер, руководитељице одељења за културу EACEA и Невенке Копишек, уметничке директорице завода Бункер из Љубљане.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.