Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
бета циркус BETA circus

Објављено:

06/11/2020
Велики међународни конкурс за таленте из савремене циркуске уметности
06/11/2020

Европски пројекат БЕТА циркус (BETA Circus) огласио је велики међународни конкурс путем којег ће бити одабрано укупно дванаест циркуских уметника из целе Европе за реализацију интернационалног програма јачања капацитета циркуске уметности и представљања нових трендова, са фокусом на нову магију.

Конкурс је отворен за уметнике из широког спектра уметничких дисциплина (магија, илузионизам, циркус, плес, театар, визуелне уметности, сценографија и др). Не постоји старосна граница, међутим од учесника се очекује да покажу мотивацију да створе нешто ново и иновативно у оквиру својих уметничких каријера. Пријаве се прихватају из свих земаља Европске уније, као и из земаља које имају приступ програму Креативна Европа, међу којима је и Србија.

Пријаве учесника трају до уторка, 15. децембра до краја дана, а више информација о пријавама, конкурсу, као и самом пројекту могу се пронаћи на званичној веб-страници Бета циркуса. Заинтересованим уметницима се скреће пажња да су сва поља у формулару обавезна. Пријаве којима недостају информације неће бити узете у разматрање, а разматраће се само пријаве на енглеском језику.

Нови Сад – Европска престоница културе, као придружени партнер пројекта, позива све заинтересоване циркуске уметнике да се пријаве за учешће у овом програму, који ће бити реализован током 2021. и 2022. године, док ће новосадска организација која се бави изучавањем, презентацијом и популаризацијом циркуских вештина, Лудифико, у уторак 17. новембра од 20 часова у Културној станици Свилара свим заинтересованим уметницима одржати презентацију пројекта и разрешити све недоумице и евентуална питања везана за процес пријаве.

B.E.T.A. CIRCUS (Boosting European Trends and Artists in Circus Arts) је пројекат који се реализује у оквиру програма Европске комисије Креативна Европа, а у сарадњи са четири европске организације специјализоване за савремени циркус, међу којима су Bússola (Португал), Teatro Necessario (Италија), Лудифико (Србија) и Ригас Циркс (Летонија).

БЕТА циркус, као пројекат сарадње, тежи да развије нову европску визију посвећену подизању капацитета за неафирмисане европске уметнике из области савременог циркуса који су у потрази за иновативним радовима, трендовима и изразима, с посебним фокусом на земље које немају академски ниво циркуског образовања и у којима циркус није препознат као савремена уметност.

Међународни програм БЕТА циркуса подржава обуку неафирмисаних професионалаца, која се заснива на едукативној транснационалној мобилности, како би им дао прилику да напредују, постану видљиви у међународним оквирима и да дођу у сусрет са новом естетиком и техникама. Током наредне две године, овај пројекат ће нагласити нови тренд у естетици савременог циркуса: илузионизам и нову магију.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.