Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ноа куф бициклажа noa kuf

Објављено:

13/10/2020
Уметност кроз бицикл – Изложба Бициклажа. Сад! 13. октобра у Културној станици Свилара
13/10/2020

Где заврше бицикли које више не користимо? Нови Сад као бициклистички град, кроз који се простире 80 километара бициклистичке стазе, негује културу двоточкаша још од 1886. године. Поред тога што се брзо долази до одредишта, љубитељи бицикла немају проблем са паркингом, свакодневно се рекреаирају, а смањује се и емисија штетних гасова, али шта се дешава са дотрајалим бициклима? Или онима које заменимо новим?

Одговор на та питања публика може пронаћи у уторак, 13. октобра од 19 сати у Културној станици Свилара јер ће Новосађани имати прилику да уживају у мултумедијалној изложби „Бициклажа. Сад!“ удружења Ноа куф. Како кажу из овог удружења, циљ пројекта је својеврсна промоција бицикла као ултимативног изума и једног од симбола Новог Сада кроз различите видове уметности, од музике до примењеног дизајна.

„Овим пројектом желимо да подсетимо публику колико је бицикл важно превозно средство и да се зато може и рециклирати. Кроз мултимедијалну изложбу, такође желимо да приближимо посетиоцима појам upcycling, познат као креативан процес претварања отпадних материјала у нове производе који имају уметничку вредност и потпомажу очувању животне средине. Биће изложени бицикли претворени у лампе, лустере, скулптуре, фотографије иснпирисане двоточкашима, као и сами бицикли као што су толбајкови. За дизајн и поставку изложбе задужена је локална уметница Ивана Цветковић, која ће учинити да цео простор Свиларе буде својеврсно путовање кроз оно што бицикл јесте и оно што може бити“, истичу из удружења Ноа куф.

На отварању изложбе наступиће и бендови чији су чланови удружења Ноа куф, који ће свирати хитове, такође инсипирисане бицклом. Изложбу ће пратити и књига утисака на основу које ће се прикупити утисци, контакти и размишљања грађана која ће допринети да се ова врста одрживе креативности настави и након реализације изложбе.

Заинтересовани посетиоци могу погледати изложбу до 18. октобра. Пројекат „Бициклажа. Сад!“ удружења Ноа куф један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

 

Фото: В. Величковић

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.