Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/05/2024
Био Арт Форум од 16. до 18. маја у Дистрикту
08/05/2024

Водимо вас на Био Арт Форум у Новом Саду!

Био Арт Форум, који ће се одржати од 16. до 18. маја у Дистрикту, у Новом Саду, окупиће уметнике, истраживаче и стручњаке који ће испитивати узбудљиве пресеке уметности и биолошких наука. Током три дана, учесници ће имати прилику да чују предавања неких од водећих стручњака у овој области, учествују у радионицама, интерактивним сесијама и панел-дискусијама. Овај форум представља јединствену прилику за истраживање нових идеја и размену знања о био-арту, нудећи прилику за умрежавање и стицање нових знања, како за искусне професионалце тако и за оне који тек закорачују (улазе) у свет био-арта.

Програм пронађите овде.

Догађај ће отворити проф. др Полона Тратник, професорка на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани и виша истраживачица на Институту IRRIS. Њено предавање о преплитању уметности и биотехнологије, поставиће темеље за дискусије које ће се водити током Форума. Да ли је уметност постала биотехнологија или је само њен промотер? Какву улогу уметност игра у односу на биотехнологију? Ова питања ће бити у средишту њеног предавања, које истражује узбудљив спој уметности и науке.

Првог дана Форума, биће одржане и панел-сесије које приказују различите приступе у био-арту, на којима ће уметници и истраживачи попут Маргарите Певере (Португал), Робертине Шебјанич (Словенија), Стевана Којића (Србија), Доротее Долиншек (Словенија) и Ивена Шардронеа (Француска) разговарати о стварању уметности помоћу живих материјала, система и процеса. Сесија истражује како курирати био-арт – како одржати уметничка дела живима и истовремено очувати њихову поруку. Уметници, истраживачи и кустоси ће на овој сесији поделити своја искуства о томе како осигурати да ови живи радови остану витални током излагања. На дискусији ће се говорити и о томе на који начин институције могу подржати сарадњу, едукацију и развој био-арта, како би ова јединствена уметност остала доступна и за будуће генерације.

Поред тога, др Адам Заретски (САД), доктор наука, уметник који ради у лабораторији, са фокусом на екологију, биотехнологију, перформанс тела и гастрономију, представиће у интерактивној сесији радионице био-арта, намењене и онима који нису биолози. У овиру ове сесије истражиће се теме као што су трансгено стварање људи, естетика гена и репродуктивне технологије. Кроз ове теме, Адам адресира и правне, етичке и друштвене импликације овог облика уметности.

Други дан Форума креће уводним излагањем Роланда ван Дирендонка (Холандија), активног члана глобалне Do It Yourself Био заједнице. Његов говор ц́е се фокусирати на демократизацију биотехнологије кроз коришћење приступачних алата и подстицање интердисциплинарне сарадње. Истог дана биће одржана и панел-сесија о „уради сам“ биохакингу и Do It With Others (DIWO) приступима био-арту, где ће се у првом плану наћи начини на које уметници померају границе користећи приступачне алате и отворене изворе знања.

Током трајања програма биће организовани шетња уз обалу Дунава и прикупљање узорака. Истражујући околину Дунава, учесници ће имати прилику да дубље проникну у односе човека, других организама и екосистема, утемељених у еколошкој испреплетености и међузависности тих различитих облика живота. Опремљени разним узорцима и утисцима са истраживања на отвореном од претходног дана, учесници ће се трећег дана упустити у колективну трансформацију прикупљеног знања. Црпећи из стеченог знања биће вођени да пренесу колективну поруку и позив на акцију.

Шетња и радионица ће послужити као увод у предавање Јенса Хаусера (Француска), стручњака за медијске студије и кустоса уметности из Париза и Копенхагена, специјализованог за интеракције између уметности и технологије, као и за трансжанровску и хибридну естетику.

Форум ће бити заокружен интерактивном дискусијом о неговању и будућности био-арта. Учесници ће разговарати о потенцијалу „уради сам“ приступа и заједничким напорима у демократизацији био-арт стваралаштва, као и о улози уметности у подстицању еколошке свести и друштвених промена.

Bio Awaking је подржан кроз ЕУ програм Креативна Европа, који подржава активности које развијају културну разноликост и одговарају потребама и изазовима културног и креативног сектора. Главни циљеви програма су да штити конкурентност и економски потенцијал културног и креативног сектора, посебно аудио-визуелног сектора. Нови приступ програма ће допринети опоравку ових сектора, подржавајући њихове напоре да постану инклузивнији, дигиталнији и одрживији у окружењу.

Догађај је део пројeкта „Bio Awaking” који је подржала Креативна Европа, a партнери су Удружење грађана Реактор, Институт Керсникова, Центар за промоцију науке, Greenways, СКУП, МСУВ, портал art+science и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.