Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Блог

Почео пројекат “Мој крај”

Културни центар Новог Сада као носилац пројекта добијања кандидатуре за Европску престоницу културе 2020. године, организовао је први у низу програма који треба да укључе све грађане у осмишљавању бољег и квалитетнијег начина живота, унапређења околине и толеранције. Пројекат носи назив “Мој крај” и намењен је управо подстицању грађана у побољшању основне културе – културе живљења. За време трајања програма, од ове седмице до 17. септембра, на различитим локацијама у граду, постављене су табле на којима грађани могу да напишу шта желе да промене у свом крају.

Овакве табле су постављене на Детелинари- угао Корнелија Станковића и Илија Бирчанина, на Новом насељу – плато испред Робне куће, код аутобуске станице- Булевар Јована Дучића, на Лиман 3 код улаза у Лимански парк код чесме, угао Народног фронта и Шекспирове, на Клиси – испред Месне заједнице у Савској улици, у Петроварадину – код Пијаце, на Грбавици – угао Пушкинове и Војвођанске, као и у Сремској Каменици- Змај Јовин трг, код станице.

– Ово је само прва фаза пројекта “Мој крај”. Трудићемо се да у будућности овакве табле поставимо и у другим деловима града како би сви грађани могли да учествују. Волонтери крај табле дежурају двократно, четири сата током преподнева, као и после подне. Табле се свако вече фотографишу. На крају ћемо све жеље грађана анализирати, маркирати њихове предлоге и доставити их надлежним предузећима или установама у граду, истакао је на конференцији за новинаре Дарко Полић, координатор пројекта “Мој крај” у оквиру иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године. Полић истиче да је најважније скренути пажњу грађана да и сами могу да утичу на развој урбане културе и да је то основа за побољшање квалитета живота.

Ове, као и наредне две седмице 40 волонтера учествују у пројекту. Они ће анимирати суграђане да напишу на табли коју би они промену урадили у свом крају. Европска престоница културе је највећи пројекат Европске уније у области културе. Престижна титула се додељује од 1985. године, а 2020. ће по први пут бити доступна и градовима из земаља кандидата за чланство у Европској унији.

– Желим да се уклоне пси луталице са улица; Отварање азила за животиње је преко потребно; Подржати отварање ИН ДООР скејт парка; Проширити дечје игралиште у Лиманском парку; Поставити више подземних контејнера у граду уопште… само су неки од записаних предлога грађана већ првог дана пројекта “Мој крај”.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.