Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/03/2019
Буђење Фрушке горе: Отворена Михизова кућа у Иригу
18/03/2019

У оквиру пројекта „Буђење Фрушке горе“ који реализује Покрајинска влада у сарадњи са  Фондацијом „Нови Сад 2021“, данас је у Иригу отворена обновљена родна кућа Борислава Михајловића Михиза, познатог спрског песника, књижевног критичара, драматурга.

Кућу великог имена наше књижевности, позоришта и културе отворио је председник Покрајинске владе Игор Мировић који је овом приликом рекао да је поносан што је овај Центар део пројекта „Буђење Фрушке горе“, чији је смисао да се непроцењиво духовно, културно и природно благо оживи.

„Овде у Иригу, кроз снажно деловање Српске читаонице – са границама које су већ давно омеђене, кроз мали део свог живота који је он овде оставио и наслеђе којим се Ириг поноси, јасно је да је Михиз ту, да је и даље међу нама. Поносан сам што смо на овом пројекту радили заједно, општина Ириг, његова породица и Покрајинска влада и што смо успели да га реализујемо на начин који је достојан Михизовог дела“, рекао је председник Мировић и додао да ће у Иригу бити реализован и пројекат „Михиз – шетња кроз наслеђе“ са цитатима из његових дела, као део великог пројекта уређења центра Ирига.

Циљ пројекта „Буђење Фрушке горе“ је да се у наредне три године развију и унапреде културне тачке на Фрушкој гори, односно да се кроз капиталне инфраструктурне пројекте у најстаријем Националном парку у Србији, бројни локалитети и манифестације учине доступнијим, видљивијим и привлачнијим.

У оквиру овог пројекта, Фондација „Нови Сад 2021“ ће на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, преко 300 културних радника и више од 40 невладиних организација.

Пројекат „Буђење Фрушке горе“ покренут је у јуну прошле године конференцијом одржаном у Капели мира у Сремским Карловцима где је закључено да је титула Европске престонице културе идеална прилика да се, осим географских, покрену и они друштвени потенцијали које негује Фрушка гора.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.