Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/05/2019
Будућност Европе – Дани Израела
21/05/2019

Изврсни укуси једноставне израелске кухиње и разноврсни репертоар новосадског хора „Хашира“ очекују вас у културној станици Еђшег 24. маја. Улаз је слободан.

Један од најбољих начин да се упознамо са културом другог народа су традиционална јела и музика, па ће тако програмска платформа „Будућност Европе“ Новосађанима, овог пута, пружити прилику да се упознају са Израелом.
Културна трпеза која ће обухватити једноставне, а опет занимљиве и укусне израелске специјалитете, попут хумуса, биће организована у 18 часова, након чега ће, у 20 сати наступити хор Новосадске јеврејске општине „Хашира“. Овај аматерски мешовити ансамбл, који је прошле године прославио 25 година постојања, пева на хебрејском, јидишу, ладино, српском и шпанском језику, а жанровских и временских оквира у репертоару нема.
Извешће одабрана дела јеврејске духовне и световне музике, као и домаћих и страних хорских партитура, али и нове композиције које припремају за такмичење хорова у јулу ове године у Италији. „Хаширом“ већ више од 16 година диригује Весна Кесић Крсмановић.  Солисткиња ће бити Нора Чонкић Петровић, а за клавиром дугогодишња пијанисткиња хора Јулија Бал.

Програм је реализован у сарадњи са Амбасадом Израела.

Вече израелских филмова

Након традиционалне кухиње и музике, културна станица Еђшег биће место упознавања и са израелским филмом, 27. и 28. маја.
Седма уметност Израела биће представљена кроз четири филма:

27. мај у 18.30
ГОСПОДИН ГАГА (Томер Хејман)
Документарни филм о Охаду Нахарину, уметничком директору плесне трупе „Батшева“ који се сматра једним од најзначајнијих светских кореографа. Сусревши га на преломној тачки личног живота, овај живахан и проницљив документарац представиће вам човека са снажним уметничким интегритетом и изузетном визијом. Сниман током осам година, тај филм, режисера Томера Хејмана, комбинује интимне снимке проба са обимним, до сада необјављеним архивским материјалом и плесним сценама.

27. мај у 20.30 (пројекција ће бити испред културне станице Еђшег, уколико време дозволи)
СПАСАВАЈУЋИ НЕТУ (Нир Бергман)
Четири жене у хаотичним животним околностима срећу мистериозног странца Нету, чија им искреност и рањивост помажу да учврсте своје породичне везе. Када Нетин живот одједном крене у погрешном правцу, он покушава да се врати на прави пут. Његова прича је испричана кроз сусрете са женама које упознаје током једне године у тренуцима који су кључни и за њега и за њих. Свака личност представља одраз оне друге, а одговор на питање које се поставља у једној причи често лежи у другој.

28. мај у 18.30
ФУСНОТА (Јозеф Кедар)
Деликатан, драматичан, дубоко дирљив и изненађујући филм о беспоштедном ривалству оца и сина, професора талмудских студија у трци за најважнију државну награду. Анегдота која постаје трагикомична драма говори о ционизму, академском и породичном животу. Филм је добио награду за сценарио на фестивалу у Кану, 11 националних Офир награда, а био је и израелски кандидат за награду Оскар. Престижни лист „Тхе Неw Yорк Тимес“ га је уврстио међу пет најбољих филмова 2011 године.

28. мај у 20.30 (пројекција ће бити испред културне станице Еђшег, уколико време дозволи)
ПРИНЦЕЗА ШО (Идо Хар)
Тридесетосмогодишња Саманта Монтгомери живи сама у једном од предграђа Њу Орлеанса. Преко дана ради као медицинска сестра, а увече се претвара у Принцезу Шо и наступа у локалним клубовима. Поставља своје а капела снимке на YоуТубе који нису били нарочито популарни. Ипак, један од њених слушалаца био је израелски музичар Кутиман, који се бавио комбиновањем различитих снимака са тог сајта, како би добио нове музичке комаде. Принцеза Шо није имала представу о свом тајном обожаватељу. Ово је узбудљив документарац о томе како се снови остварују, али и о тешким моментима Саманте Монтгомери, сезанцији YоуТубе-а.

Платформа „Будућност Европе“, обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града.
У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.