Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/05/2019
Будућност Европе – Дани португалског филма
21/05/2019

Португал можда повезујете са фудбалом, вином, гостопримством народа, али у оквиру програмске платформе „Будућност Европе“ сазнаћете и колико је сјајна њихова култура и уметност.

„Дани португалског филма“ који ће бити одржани у Културном центру Новог Сада од 21. до 23. маја су одлична прилика да упознате седму уметност те земље коју карактеришу разноврсност и периоди велике виталности, посебно од заокрета ка фази модерног филма 60-их година 20. века. Улаз је слободан, а пројекције се реализују у сарадњи са Амбасадом Португала и Културним центром Новог Сада.

Очекује вас пројекција три антологијска филма новије продукције:

  1. мај 19.00

Свечано отварање на ком ће говорити лекторка Института Камоиш и координаторка Центра за португалски језик на Филозофском факултету у Новом Саду, Софија Марињо, након чега ће бити пројекција филма:

АМАЛИЈА – КРАЉИЦА ФАДА (Карлос Коело да Силва)

Животна прича неприкосновене, светске краљице фада, која приказује њено тешко детињство, године борбе за опстанак, пут којим следила своје амбиције, па све до врхунца каријере. Амалија Родригез је једино хтела да пева, живи и воли, али је често радила и оно због чега ће временом зажалити и до краја живота нигде није пронашла љубав. Ипак је, пре свега, фадо био једина истинска љубав њеног живота.

  1. мај 19.00

ЖОЗЕ И ПИЛАР  (Мигел Мендес)

Прича о португалском књижевнику, нобеловцу Жозеу Сарамагу отвара и питање какав је овај свет. Филм је дубоко фокусиран на љубавни однос португалског нобеловца Жозеа Сарамага и шпанске новинарке Пилар дел Рио. Узбудљиви емотивни запис о великом писцу редитељ Мигел Мендеш је снимао четири године, боравећи све време у његовом дому.

„Много тога сам научио од Жозеа и Пилар – мислим да сам у њихову кућу ушао као један човек, а изашао као много другачији, богатији у сваком смислу. Постали смо блиски, веровали су ми, без чега не би ни могао да се направи овакав филм – био сам као њихов усвојени син. Наравно, није сваког тренутка било тако лако „хватати“ овај диван пар – било је дана када бих приметио да су узнемирени, и тада не бих снимао. Био сам изузетно стрпљив, јер, никако нисам хтео да правим официјелну, уобичајену биографију о славном писцу, већ обрнуто – желео сам причу о човеку, о човеку који се бави писањем, хуманим идејама света, и који је свестан да му истиче време.“ рекао је редитељ Мендеш.

  1. мај 19.00

АЛЕНТЕЖО, АЛЕНТЕЖО (Сергио Трефаут)

Документарни филм који говори о традиционалној португалској песми или врсти полифоног певања из Алентежа са југа Португалије, cante alentejano, које је поред фада, давно уврштено на листу светске нематеријалне културне баштине. Текстови песама истражују традиционалне теме попут живота на селу, природе, љубави, материнства и религије и промена у културном и друштвеном контексту.

Платформа „Будућност Европе“, обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.