Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/05/2019
Будућност Европе: предавања светских стручњака о Баухаусу 20. и 21. маја у Новом Саду
17/05/2019

Поводом стогодишњице почетка покрета Баухаус и његовог значаја за архитектонски развој нашег града, у оквиру платформе „Будућност Европе“ биће организовани програми који су посвећени промовисању модернистичког наслеђа Новог Сада. Тим поводом, стручњаци из Израела и Немачке одржаће предавања 20. и 21. маја.
Архитекта Тим Ринитс, стручњак за истраживање савремених проблема у архитектури и урбаном развоју, који је и професор урбаног и просторног развоја на Универзитету Лајбниц у Хановеру, одржаће предавање на тему „Велике лепе зграде – кампања за послератну архитектуру у Рурској области“, 20. маја у културној станици Свилара у 18 сати.
Такође, Новосађани ће наредног дана, 21. маја од 18 сати у културној станици Еђшег, имати прилику да послушају предавање на тему „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву“ на ком ће професор Миха Грос, који води Баухаус центар у Тел Авиву, говорити о карактеристикама и урбанистичком плану тог града, али и обнови и заштити архитектонског наслеђа.

Пројекат се реализује у сарадњи са Гете институтом у Београду и Амбасадом Израела у Београду.
Платформа „Будућност Европе“, обухватиће изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. Конференција „Будућност Европе“ бави се проналажењем нових наратива за Европу и истражује улогу уметности културе у спречавању негативних социјалних тенденција у ЕУ. У том контексту се, са културним радницима и ствараоцима истражују модели будућег развоја Европе.
У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а целокупан програм платформе доступан је на следећем линку.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.