Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/05/2019
Будућност Европе: Причамо о Европи – градимо мостове
31/05/2019

Нови Сад, од 3. до 6. јуна, биће место сусрета младих људи из читаве Европе, писаца, научника, новинара, припадника верских заједница у оквиру књижевне конференције “Причамо о Европи – градимо мостове” која ће први пут бити одржана ван Европске Уније.

Они ће у културним станицама Еђшег и Свилара разговарати о Европи из различитих углова. Осим о њеној будућности и недавно одржаним европским изборима, причаће се и о културном наслеђу, образовању, књижевности и религији, јер циљ конференције, која је ове године део програмске платформе “Будућност Европе” и јесте да се Европа не посматра само кроз политику и проблеме, већ и друге аспекте, веома важне за друштво, који превазилазе границе.

Конференција ће обухватити и читање поезије, представљање позоришног пројекта, а теме разговора биће и великани књижевности – Иво Андрић, Новалис, Томас Ман.

Конференцију “Причамо о Европи – градимо мостове” организује Фондација Конрад Аденауер сваке друге године у различитим европским градовима. Партнери Фондације Конрад Аденауер на том пројекту су Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, ОПЕНС 2019, Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад.

Конференција ће бити отворена предавањем „Европска перспектива у временима популизма: између идентитета и интеграције“ које ће одржати дугогодишњи председник Бундестага и председник Фондације Конрад Аденауер др Норберт Ламерт.

Платформа „Будућност Европе“ обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.