Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/05/2019
Будућност Европе: Нове технологије у служби културе
30/05/2019

Како да олакшају посао, функционисање у оквиру свог удружења, организације, установе, али и комуникацију са публиком и своје садржаје учине пријемчивијим и доступнијим, културни радници имали су прилике да сазнају на радионици „Дигитални алати у култури“ одржаној 29. маја у културној станици Свилара, у оквиру програмске платформе „Будућност Европе“.

Друштвено одговоран пројекат „Програмери за Новосађане“ компаније ВЕГА ИТ, најпознатије ИТ компаније у Новом Саду, а и шире, покренут је трећи пут и отвара могућност да организације, удружења, институције, установе, пријаве идеје, од оних којима би могли да олакшају своје функционисање до комуникације са публиком и другим културним установама.

„Имали смо ситуације где неке организације или установе нису имале чак ни wеб сајт, што је у данашње време некако неопходно, па смо то успешно реализовали. За удружење „Фрушкаћ“ смо направили мобилну апликацију, јер су они схватили да њихова циљна група углавном на тај начин комуницира. Идеје могу бити разне и ви чак и не морате да знате како да их реализујете, само да кажете шта вам треба па да заједно седнемо и осмислимо. То је оно што омогућава пројекат „Програмери за Новосађане“, који је подељен на четири фазе.“ рекла је Маја Божић из ВЕГА ИТ компаније.

Прва фаза подразумева пријављивање идеја, а конкурс ће бити отворен 1. јуна. Другу фазу чини гласање, где ће свако моћи да да свој глас за најинтересантији пројекат. Трећа фаза је за све програмере, инжењере, дизајнере и друге ИТ ентузијасте који желе да се пријаве и учествују у 48 сати програмирања, што је последња фаза када се заправо идеје реализују.

„Битно нам је да видимо како и на који начин најбоље можемо да реализујемо идеју. Због тога је увек важно да у свему томе учествује и неко из организације, удружења, установе, ко познаје проблематику коју би софтверски требало да решимо. И та особа не мора да има никакво програмерско предзнање, то је наш део посла.“ рекао је током радионице Ненад Перчић, програмер који од покретања пројекта „Програмери за Новосађане“ учествује у реализацији идеја.

Радионицу су заједно организовале Фондација „Нови Сад 2021“ и ВЕГА ИТ компанија, са жељом да помогну културним радницима, да их повежу међусобно, али и поспеше њихову комункацију са публиком.

Платформа „Будућност Европе“ обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси:https://bit.ly/2JlW9MY.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.