Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/05/2019
Будућност Европе: Уметност против предрасуда
22/05/2019

Оркестар „Добри људи“, који чине млади са инвалидитетом, по други пут у мају одржаће концерт „Звучни сноп“ у културној станици Еђшег.

Након што су наступили у оквиру уводних активности програмске платформе „Будућност Европе“ 8. маја, када су одушевили публику, 23. маја наступиће у оквиру платформе и још једном показати како се разбијају предрасуде, да уметност креирамо сви и да је она намењена свакоме. Концерт почиње у 18 часова, а улаз је слободан.

Десетак сјајних младих људи, који чине оркестар, користе Soundbeam технологију, односно систем „Звучни сноп“ који детектује растојање, правац и брзину покрета у дефинисаном простору и преводи гестове тела у управљачке сигнале за прављење електронске музике и мултимедијску манипулацију. Постоји директан однос између физичког покрета и звука који се добија. Значајно је да уређај могу да користе и деца са врло тешким, вишеструким потешкоћама у учењу и са моторичким сметњама.
Сам осећај креације даје велики стимуланс и мотивацију за активним учешћем и у другим областима живота, што је код особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју врло битан фактор за интеграцију у окружење у коме живе.
Оркестар формиран у школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ наступао је самостално и са професионалним музичарима на Новосадском џез фестивалу, Фестивалу уличних свирача, El sistema Music art пројекту, фестивалу „Harts and Harmony“.

Платформа „Будућност Европе“, обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.