Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Japan

Објављено:

31/07/2019
Четири новосадска уметника посетиће Јапан у оквиру програма Кизуна
31/07/2019

Четворо кандидата који делују на различитим пољима културе одабрано је у другом кругу програма размене „Кизуна“ да отпутују у Јапан где ће спровести свој студијски и истраживачки рад.

Програм „Кизуна“ реализује „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са организацијом „ЕУ – Јапан Фест“.

Кандидати чији су пројекти подржани у другом пресеку за 2019. годину су:
• Марко Каћански – редитељ који иза себе има бројне, претежно, документарне филмове, а креира и компјутерске игрице;
• Лена Пуцаревић – ликовна уметница која се поред сликарства бави цртежима, графиком, илустрацијом и дизајном;
• Огњен Петковић – аудиовизуелни уметник и редитељ који се бави експерименталним и документарним филмом;
• Јована Стевић – глумица, продуценткиња и генерална директорка фестивала ЈСФФ(„Јапанско-српски фестивал филма“).

Задатак пројекта „Кизуна“ је подстицање размене и сарадње између домаће и јапанске културне сцене, прилика за уметнике и културне раднике да стичу нова искуства, путују, добију нове идеје, упознају колеге и покрену нове пројекте.

До сада је 16 радника у култури боравило и радило у Јапану у оквиру програма „Кизуна“.

Селекцију међу одабраним кандидатима прави конкурсна комисија, која потом предлоге шаље организацији „ЕУ – Јапан Фест“ на потврду, након чега се доноси коначна одлука о одабиру кандидата. Укупан износ финансијског гранта за реализацију студијског путовања за апликанте износи 100.000 јена.

Јавни позив за програм „Кизуна“ континуирано је отворен, а тим „Нови Сад 2021“ наставља рад на развоју предложених пројеката са свим пријављеним кандидатима како би пружили помоћ при састављању успешних апликација.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.