Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/07/2016
Четири програма „За нове мостове“
16/07/2016

Град Нови Сад кандидат је за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године, када ће она први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније.

 

Екипа младих и креативних људи окупљена око пројекта „Нови Сад 2021“, који представља платформу за развој културних и креативних потенцијала Града и реализацију кандидатуре Новог Сада за ласкаву титулу европске културне престонице, приредила је програмски концепт који се састоји из четири области под заједничким називом „За нове мостове“. Први „мост“ носи назив Слобода и обухвата креативне индустрије и младе. „Мост“ Нада посвећен је културним капацитетима и јавним просторима, а порограм под називом Нови „мост“ акцентује културно наслеђе и гостопримство. Четврти „мост“ Дуга обрађује теме конфликта и миграција.

Након свечане промоције новог визуелног идентитета пројекта „Нови Сад 2021“ током Егзита, тим пројекта „Нови Сад 2021“ припремио је четири културна програма на отвореном са жељом да представи концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године кроз слоган „За нове мостове“ што широј новосадској публици. Сваки од четири програма симболизоваће један од „мостова“, те ће тако кроз културно-уметничке садржаје бити промовисан и цео концепт канидатуре.

PROGRAM

Први програм, планиран за вечерас (16. Јул), биће у знаку представљања „моста“ НАДЕ. Галерија ИТД на Петроварадинској тврђави биће место на којем ће бити одржан џез концерт, тачније jam session у оквиру 6. Летње џез академије Нови Сад – Дотмунд. Пројекат се реализује као део сарадње градова побратима – Новог Сада и Дортмунда.

Представљање „моста“ СЛОБОДЕ најављено је за два дана, у понедељак, 18. јула. Први пут ће бити приређен концерт 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду! Наиме, Омладински Оркестар ВУ-а из Холандије наступиће у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај“. Оркестар ВУ-а је основан при Слободном универзитету Амстердама (Universiteit Amsterdam – VU). Од малог камерног састава, какав је био при оснивању, он је током наредних 50 година израстао у велики симфонијски оркестар. То је данас један од највећих, али и најбољих и најуспешнијих универзитетских оркестара у Холандији, с изразитим авантуристичким духом, а све то захваљујући својим члановима и диригенту Дану Адмиралу (Daan Admiraal). Овог лета први пут посећује Србију где ће наступити баш у Новом Саду изводећи популарна дела најчувенијих композитора романтизма и импресионизма.

Оркестар ВУ
Омладински Оркестар ВУ 18. јула у дворишту Гимназије ,,Јован Јовановић Змај“

 

Дан касније, у уторак, 19. јула, на Брод театру, усидреном на Београдском кеју, биће одиграна позоришна представа „Наше место„. Ово је прича о двоје младих људи који долазе с различитих страна, с југа и севера, и ту, у Новом Саду, покушавају да остваре своје амбиције. Представа полази од идеје да град чине људи који живе у њему, а суштинска порука је да се Нови Сад представи онакав какав он заиста јесте, поготово за људе који у њега долазе. Ова представа биће одлична прилика за промоцију трећег „моста“ који носи назив ДУГА.

Последња у низу ових промоција биће представљање НОВОГ „моста“. Стефан Миленковић и ансамбл „Camerata Academica” одржаће 21. јула концерт у Католичкој порти. Као прави представник елитне културе, Стефан Миленковић се одазвао позиву тима „Нови Сад 2021“ да наступи у Новом Саду и тако класичну музику приближи Новосађанима и пошаље снажну поруку целом свету да Нови Сад заслужује да буде Европска престоница културе!

stefan cametara
21. јула концерт Стефана Миленковића и ансамбла ,,Camerata Academica“

 

Сви програми су бесплатни, а почињаће у симболичних 20 часова и 21 минут алудирајући на 2021. годину у којој би, верујемо са пуним правом, Нови Сад требало да постане Европска престоница културе и тако на најпозитивнији начин промовише своју културну баштину, актуелну понуду и потенцијал за будућност.

Пројекте реализује Музичка омладина Новог Сада, Културни центар Новог Сада и удружења „Страда“ уз пуну подршку Града Новог Сада.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.