Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/12/2018
Публика у фокусу: „Да се сликујемо“
05/12/2018

Kако су се облачили некада, каква се одећа носила, шта је то ношња, шта оглавље, какав је накит ношен и које су фризуре биле модерне пре 100 и више година и фотографије предака из породичних албума – ово су биле теме радионице „Да се сликујемо“ реализоване са ученицима ОШ „Десанка Максимовић“ из Футога. 

Радионица је одржана у оквиру истоименог пројекта „Да се сликујемо“ који Културни центар „Младост“ Футог реализује под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и један је од пројеката који је финансиран кроз конкурс Фондације „Публика у фокусу“. 

Програм „Публика у фокусу“ има за циљ да оснажи и подржи институције културе у Новом Саду и Зони 021 у њиховом континуираном раду на развоју културних навика, потреба и компетенција грађана Новог Сада.

Пројекат „Да се сликујемо“ омогућава публици да партиципира у креирању дела садржаја Фестивала ношње, накита и оглавља „Бисерна грана“. Идеја пројекта је да омогући грађанима да активно учествују у креирању културног садржаја, да сами буду актери и аутори културног догађаја – изложбе старих фотографија из породичних албума на којима је приказана народна ношња у контексту свакодневице. На изложби ће бити приказане / представљене старе фотографије прикупљене из приватних колекција суграђана, фотографисане до 1970.године, на којима је приказана народна ношња.

До краја децембра, кроз пројекат „Да се сликујемо“, дружићемо се 6. децембра са децом из вртића „Меда“ из Футога, 11. децембра са ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Ирига и 17. децембра са ученицима ОШ „Марија Трандафил“ у Ветернику. 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.