Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/01/2014
Дах Марсеја у Новом Саду
30/01/2014

Дах Марсеја у Новом Саду

Културни центар Новог Сада, у сарадњи са Француским институтом у Србији, у павиљону зграде Ректората Новосадског универзитета, представио је изложбу фотографија Жан Кристоф Бешеа „Марсеј, родни град”. Изложбу је отворио атеше за културу Француског института у Србији, Филип ле Моан, који је рекао да је лепо што Нови Сад почиње годину оваквим културним догађајем, јер  и сам представља важно културолошко место.

„Хвала господину Фајгељу и хвала Универзитету у Новом Саду што су нас угостили и приредили изложбу на овако лепом месту. Постојање Француског института Србије у Новом Саду показује две ствари: спремност Института да изађе из оквира престонице и буде присутан у другим градовима, као и то да је Нови Сад изузетно важно културолошко место у Србији, и због тога је за нас врло битно да будемо овде. Марсеј, заједно са Кошицом у Словачкој, био је један од две престонице културе у 2013. години. Ту титулу је чекао дуго, јер је то један процес који изискује доста припрема. Тај процес за нас је био важан из два разлога:  Марсеј је сада други град по важности у Француској, због своје луке која се отвара на Медитерану, али и због тога што је одувек био град са изузетном мешавином култура, због чега је јединствен у Француској. Овом изложбом у Француском институту у Србији, обележили смо и проглашење титуле Евроспке престонице културе коју је понео Марсеј“, рекао је Филип ле Моан, рекавши да је ова изложба само један у низу догађаја које ће Француски институт, који у септембру слави 10. година постојања у нашој земљи, организовати у Новом Саду.

Многобројним посетиоцима обратио се и директор Културног центра Новог Сада, др Андреј Фајгељ, који се захвалио Филипу ле Моану, атешеу за културу Француског института у Србији, и рекао да је партнерство између ове две културне институције од изузетне важности. Фајгељ је, из тог разлога, Ле Моану понудио афирмацију франкофоне популације у Новом Саду и Србији.

„Марсеј је прошле године понео титулу Европске престонице културе, а Нови Сад ове године подноси кандидатуру за њу и надам се да ће је 2020. године и добити. Осим грађења моста између два града и две културе, ова изложба  је такође важна, јер може да допринесе ширењу културе која зрачи својом лепотом. Нама је изузетно стало до промоције француске културе, иако франкофона популација у нашој земљи није бројна, па се због тога понекад осећа запостављеном.  Као што Марсеј има Средоземно море, тако ми овде имамо наше море, Дунав. Захваљујем се Универзитету Новог Сада, господину Весковићу и господину Секулићу што су нам омогућили коришћење ове прелепе сале на Дунаву.“ – рекао је Фагељ, додавши да је новосадски Културни центар у сарадњи са Француским институтом са великим задовољством организовао ову изложбу која описује Марсеј.

Да се Нови Сад озбиљно бори да 2020. године постане Европска престоница културе, објаснио је  Дарко Полић, члан координационог тима за ЕПК. Он је посетиоцима изложбе појаснио да су у европским градовима и раније постојале интензивне привредне, друштвене и културолошке активности, али да у 21. веку, културно наслеђе представља најјачи адут. Полић је додао да Нови Сад треба да оправда епитет „Српска Атина“,  и да уз помоћ, не само свог наслеђа, већ и нових потенцијала, постане достајан кандидат за ЕПК. Он се захвалио новосадском Културном центру, који улаже велике напоре у све припреме за подношење кандидатуре за Европску прстоницу културе.

Изложба „Марсеј, мој родни град“, у оптимистичном светлу открива једноставни дух и свакодневни живот у овом необичном граду. Са једне стране, фотографије приказују хедонизам који је заступљен у Марсеју, а са друге тежину коју живот у овом граду носи са собом. Аутор за свој град каже да је сензуалан, резервисан, топао и хладан, вулгаран и раздраган, разметљив и скривен, што је свакако успео да прикаже на фотографијама.

Изложба „Марсеј, мој родни град”, отворена је свади дан, осим недеље, од 14 до 20 часова до 11. фебруара.

[youtube DFyBNIaGYjE nolink]

 

[youtube 0OujDdWdAEg nolink]

 

[youtube 4IGK2BHRkoA nolink]

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.