Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/05/2019
Дан комшија у културним станицама
29/05/2019

Уживање у доброј храни и музици, радионице цртања и ткања, као и хуманитарна акција, биће део обележавања Дана комшија у културним станицама Еђшег и Свилара, 31. маја.
„Уколико комшије разговарају, деле идеје и проводе време заједно већа је могућност да ће се боље разумети и заједнички доћи до решења за проблеме у њиховој заједници. Многа решења захтевају креативност и ту је велики значај Европских престоница културе – да допринесу дијалогу и тако подстакну комшије да креативно решавају проблеме и на тај начин побољшају квалитет живота у заједници.“ рекла је Милица Рашковић из сектора за развој програма Фондације „Нови Сад 2021“.
Празник комшија, који се обележава скоро 20 година најпре у Паризу, потом и у другим европским градовима, као реакција на све већу отуђеност, уврштен је и у програмску платформу „Будућност Европе” када ће Нови Сад показати своје најважније карактеристике, солидарност, културу заједништва, добре међуљудске односе.

 

Пасуљ за комшилук у Еђшегу
Они који уживају у кулинарским подухватима могу код куће да направе своје омиљено јело и да донесу у културну станицу Еђшег, у 16 сати, када ће бити организована Комшијска трпеза. Тим Еђшега скуваће једно од омиљених, традиционалних српских јела – пасуљ. Пре тога, у 14 сати кренуће заједничка акција сређивања Еђшега, уређење околине, шишање траве, скупљање смећа.
За веште и креативне руке, као и за оне који имају креативне идеје, у 17 часова почиње радионица аранжирања пролећног цвећа, а за најмлађе који уживају у акробацијама, физичкој активности и немирни су попут чигре идеална ће бити Циркуска измотавања која крећу у 18.30.
Светски дан комшија биће прилика да Новосађани покажу и своју хуманост, које никада не мањка, а овог пута је у питању Хуманитарни бувљак. Све очуване ствари које вама нису потребне прикупљаће се од 17.30 до 21 сат у Еђшегу, а наредних дана биће замењене за донације, намењене лечењу незбринутих животиња.
Празник свакако неће проћи без музике, овог пута џез звука, па ће у 20 сати наступити Jazz трио.

У Свилари мирис пецива и занимљиве радионице
Шта је добар комшија, које су његове особине, шта он ради и како изгледа, показаће најмлађи Новосађани из вртића „Dreamland“ који ће 31. маја у културној станици Свилара у 11 сати цртати доброг комшију.
У 13 сати биће организовано чишћење паркића и кување котлића, а током читавог дана, свако ко буде у прошао кроз Алмашки крај и посетио културну станицу, моћи ће да проба креативна пецива са мотивима Свиларе.
Технику ткања и прављење производа из домаће радиности свим заинтересованима показаће, наше комшије из Зоне 021, чланови удружења „Наше руке“ из Сремских Карловаца, чија радионица почиње у 15 сати.
За добар програм побринуће се и удружења из комшилука Свиларе, па ће тако „Scream academy“ показати како цртање може бити и један вид терапије, кроз радионицу у којој свако може да учествује, са почетком у 16 часова, а Друштво акварелиста Војводине организоваће изложбу у 19 сати.
Уколико знате неку занимљиву причу о вашем комшилуку из Алмашког краја, имате лепе успомене које бисте поделили како не би отишле у заборав или, са друге стране, желите да се упознате са чарима Алмашког краја онда би требало да будете део програма у Свилари од 17 сати када ће се причати приче о том делу града.
За добар музички програм биће задужен ди џеј Evernew од 19 часова.
Платформа „Будућност Европе“ обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.