Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/08/2019
Перформанс у Галерији Матице српске спаја плес и уметничка дела
08/08/2019

Како кроз плес можемо да се упознамо са сталном поставком музеја или галерије?

То ће нам открити несвакидашњи перформанс „Dancing Museums“ заказан за 11. август с почетком у 19 часова, у Галерији Матице српске. Француски кореограф Стив Камсо, заједно са новосадским плесним удружењем „Groove“ показаће на који начин присуство плеса може да понуди нове начине доживљавања уметности и културног наслеђа.

„Dancing museums“ реализује „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са плесним удружењем „Groove“, Француским институтом и удружењем грађана „Кошница“ са идејом да повеже локалну сцену, односно плесаче, галерије и музеје и заједницу (публику) језиком који је свима познат – плесом.

Плес у музејима може имати више праваца и димензија и укључивање локалних плесача је веома важно. Настојим да плесаче уведем у јавни простор, у музеје, да осете амбијент и повежу се са уметничким делима, како би својим покретом културно наслеђе приближили публици. Да их натерам да промишљају, да се труде, да комбинују садржај и форму, како би поставили свој рад између индустрије и уметности, поезије и забаве, како би то било изненађујуће путовање за публику. Са плесним удружењем „Groove“ сам већ сарађивао, то су сјајни плесачи, са којима сам се одлично повезао“, прича Камсо пред наступ у Галерији Матице српске.

Камсо је идеју „Dancing Museums“ први пут реализовао још 2017. године у Националном музеју имиграције у Паризу. Како и сам уметник каже, успео је да одведе јавност даље од сталне поставке, до простора који нису видљиви и доступни и на потпуно нов начин приближи уметничка дела и само здање Музеја које је изграђено ’30. година прошлог века.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.