Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/06/2018
Дани Линца у Новом Саду
25/06/2018

Фондација „Нови Сад 2021“ наставља започету традицију обележавања Међународног Дана Дунава (који се обележава 29. јуна) кроз повезивање са одабраним градом (бившoм или будућом престоницом културе) из подунавског региона у циљу културне размене. Ове године Новосађани ће имати прилику да сазнају нешто више о Линцу, који је 2009. године био Европска престоница културе.  Дани Линца у Новом Саду одржавају се од 25. до 27. јуна.

Идеја догађаја је да развије занимљив и иновативан програм, креирајући нове мостове између културне баштине и нових уметничких жанрова кроз организоване радионице о уметничкој визуализацији и звучним инсталацијама. Радионице ће водити уметници из Линца, а полазници ових програма биће студенти Академије уметности из Новог Сада и локални ди џејеви. Млади ће бити укључени у активности које повезују не само два града на Дунаву, већ и савремене уметничке приступе, културно наслеђе и различите уметничке жанрове.

Након дводневног програма, и три паралелне радионице, причу заокружује наступ полазника радионица и њихових ментора у клубу „Паберај“ 27. јуна у 20 сати.

 

Ди Џеј Аби Ли Ти (DJ Abby Lee Tee) илити Фабијан Холцингер креира музику засновану на комбинацији семпловања и снимака са терена, спајајући их са инструментима и уобличава у иновативне музичке аранжмане. Управо ово ће бити и тема радионице „Истраживање звучних простора“ коју ће обрађивати са студентима са Академије уметности и представницима локалне DJ сцене током боравка у Новом Саду. У оквиру ове радионице млади ће истражити звуке града, људи и околине, а ове снимке са терена затим ће претворити у уметничке мелодије као верне звучне разгледнице Новог Сада.

 

Ди Џеј Андака (DJ Andaka) илити Дафне Катзингер од 2002. године интересује звук и звучне манипулације. Током дводневних радионица са студентима управо ће се бавити темом аналогних звучних манипулација.

Једна од радионица у оквиру Фестивала биће и „Преиспитивање и визуелизација скривеног наслеђа у Новом Саду“ коју ће водити Клеменс Баудер (Clemens Bauder) – уметник, дизајнер и кустос који нам долази са Универзитета уметности и дизајна из Линца. Циљ ове радионице је конципирање путање у јавном простору која разоткрива прошлост и наслеђе кроз инсталације карактеристичне за одређену локацију.

Програм догађаја реализује се у сарадњи са Aустријским културним форумом, Културном четврти Горње Аустрије и Линц Фестом.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.