Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/01/2016
Делегација Новог Сада у посети пољском граду Вроцлаву, Европској престоници културе 2016.
18/01/2016

Делегација представника града Новог Сада, финалисте за Европску престоницу културе 2021. године, коју су сачињавали члан Градског већа за културу, Вања Вученовић,  председник организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021, Немања Миленковић и програмски директор пројекта Нови Сад 2021, др Момчило Бајац, присуствовала је свечаној церемонији отварања „Вроцлав 2016.” у Пољској.

 

На позив организационог тима Вроцлав 2016, који је уз шпански Сан Себастијан проглашен за Европску престоницу културе за 2016. годину, чланови делегације имали су прилике да представе кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. Такође су разменили искуства са домаћинима из Вроцлава као и представницима бивших, садашњих, будућих и потенцијалних европских престоница културе, као што су Матера, Архус, Пловдив, Пилсен, Печуј и Валета. 

 

Vanja Vucenovic
Разговор са Валеријем Корлинским, генералним директором пројекта Пловдив 2019

„Долазак у Вроцлав представља драгоцено искуство како бисмо се на лицу места уверили у важност освајања престижне титуле за један град, његове грађане и свеобухватан развој града у будућности”, изјавио је члан Градског већа за културу Града Новог Сада, г. Вања Вученовић.

Уз богат и атрактиван културно-уметнички програм широм града, церемонија отварања под називом „Буђење” у Вроцлаву окупила је високе представнике ЕУ, представнике Владе Републикę Пољске, дипломатски кор, локалну власт, као и многобројне бивше и будуће престонице културе.

 

Церемонија отварања
Церемонија симболичног буђења Вроцлава

„Драго ми је да смо у Вроцлаву могли да увидимо три ствари: да буђење није само симболично, већ да читав град добија једну нову димензију развоја, да Нови Сад, срећом, има искуства у организацији овако великих догађаја, као и да наш град има снажну подршку других европских престоница културе у настојањима да се Нови Сад прикључи тој великој породици престижних европских престоница, па тиме и дестинација”, изјавио је Председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021, Немања Миленковић.

Нови Сад је недавно забележио успех на међународној сцени ушавши у финале за Европску престоницу културе за 2021. годину. Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Град Нови Сад је донео одлуку да се кандидује за титулу Европске престонице културе 2021. године, када ће она по први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније. Нови Сад 2021 је платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада. Овај пројекат треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја који морају бити усвојени у наредних седам година, на путу ка освајању ове престижне титуле.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.