Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/12/2020
Деманти на вест у медијима у вези са Отвореним писмом Саше Магазиновића
18/12/2020

Желели бисмо да демантујемо натписе у медијима да је слика „Магдалена“, за коју смо из медија и добили информацију да је „дјело Ђоке Мазалића које је украдено у БиХ“ те да је „у власништву колекционара из Новог Сада“ у плану да буде изложена приликом отварања пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Приказ овог дела и поменута изложба никада нису били део апликационе књиге нити иједног програмског плана пројекта, а Фондација Нови Сад 2021- Европска престоница културе нема, нити је икада имала икакве везе са платформом за дигитализацију у оквиру које се, по наводима медија, налази и приказ овог уметничког дела.

Претходни организациони одбор кандидатуре за Европску престоницу је такође имао свој сопствени план дигитализације који нема везе са сајтом за дигитализацију поменутим у овом тексту. Логотип који је присутан на том сајту потиче из периода кандидатуре за Европску престоницу културе из 2014. године, док је у међувремену у потпуности промењено руководство пројекта, као и програмска и апликациона књига, која је и донела Новом Саду титулу културне престонице.

Тим испред пројекта Нови Сад – Европска престоница културе од добијања титуле гради капацитете за 2022. годину када ће, на основу предлога Европске комисије, Нови Сад понети титулу културне престонице. Своју репутацију засновали смо на достојанственом раду и активностима којим желимо да у Србији, региону и свету пренесемо позитивну слику о културним праксама у граду, развијајући нове пројекте, покрећући нове процесе и нове просторе за културу, уз жељу да пружимо ослонац и подршку установама културе и ванинституционалној уметничкој сцени да расте и развија се.

Све информације везане за пројекат Нови Сад – Европска престоница културе доступне су на сајту пројекта, а прес служба фондације отворена ја за све додатне информације везане за ово или било које друго питање о раду тима иза овог пројекта.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.