Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/12/2018
Демократизација дигитализације: библиотекари и корисници за очување националне културне баштине
18/12/2018

„Демократизација дигитализације: нове дигиталне технологије за кориснике установе културе” један је од пројеката подржаних кроз јавни конкурс Фондације „Публика у фокусу” средствима опредељеним из буџета АП Војводине за 2017. годину. Пројекат заједничким снагама реализују Градска библиотека у Новом Саду и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда, уз подршку пројектних партнера Библиотеке Матице српске и Историјског архива Града Новог Сада, а његов крајњи циљ је укључивање што већег броја корисника у процес дигитализације библиотечке и архивске грађе, како би се она учинила доступнијом.

У оквиру пројекта, у петак, 21. децембра 2018. године, у просторијама Историјског архива града Новог Сада, са почетком у 10:00 часова, одржаће се Централна национална радионица под називом „Демократизација дигитализације” на којима ће библиотекарима бити представљене нове технолошке могућности за промену начина рада библиотека, засноване на процесима дигитализације грађе.

Радионицу ће отворити представница Кабинета председника Владе Републике Србије, др Светлана Јовановић, а њено вођење преузети специјалан гост др Гинтер Малбергер са Универзитета у Инзбруку, који предводи паневропски тим за развој нових технологија за дигитализацију културног наслеђа у оквиру пројекта H2020 READ и европске колаборативе Transkribus.

У оквиру радионице учесницима ће бити омогућен самосталан рад са елементима који чине нове технолошке могућности за промену парадигме пословања засноване на дигитализацији, scanTent, docScan Transkribus.

Биће размотрени различити аспекти рада ових технологија и досадашњих искуства њихове примене у више европских земаља и Србији, у оквиру пројекта Европске Комисије H2020 READ и објашњене перспективе примене у оквиру европске колаборативе Transkribus.

Реализација пројекта „Демократизација дигитализације: нове дигиталне технологије за кориснике установа културе”, која се одвија под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” трајаће до краја 2019. године и очекује се да ће донети низ занимљивих и корисних новина у библиотечком пословању, ојачати сарадњу библиотекара и крајњих корисника и учинити новосадске библиотеке важним и незаобилазним актерима у пројектима очувања националне културне баштине.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.