Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/07/2017
Дијалогом до развоја Кинеске четврти
08/07/2017

Конференција на Егзит фестивалу
„Дијалогом до развоја кинеске четврти“
Недеља, 9. јул у 19.30, Улица активизма

Градска управа за културу Новог Сада и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ дефинисале су начин успостављања културе дијалога поводом апела градоначелника Новог Сада о даљем развоју тзв. Кинеске четврти.

Циљеви пројекта, наведени у апликационом формулару, односе се пре свега на очување индустријског комплекса “Петар Драпшин“ и промену намене за потребе спровођења низа културних програма, обука и дискусија, са крајњим циљем самоодрживости простора и креирања „Омладинског креативног полиса“.

План активности за очување тзв. Кинеске четврти, резултирао је усвајањем „Плана детаљне регулације“ за очување простора од даљег пропадања, уз уважавање идентитета у инфраструктурном и суштинском смислу. Планом детаљне регулације дефинисан је Форум за културу као средство комункације са јавношћу, у развојној фази пројекта.

С друге стране, покренуће се и Диван – серија отворених разговора са грађанима Новог Сада и стручном јавношћу, са циљем идентификовања актуелних питања у сфери културног система града и унапређења пројеката у оквиру Европске престонице културе. Током прошле године, у процесу кандидатуре Новог Сада за ЕПК, овај пројекат је усвојен од стране Уметничког савета и као такав се нашао у победничкој апликацији.

Диван ће организовати чланови тима Фондације „Нови Сад 2021”, а учешће у њему је отворено како за стручну, тако и заинтересовану најширу јавност.

На основу усаглашених термина Управе за културу и Фондације, предложене су четири фазе изградње дијалога. Прва фаза је конференција на Егзит фестивалу „Дијалогом до развоја кинеске четврти“ као уводни процес за развој дијалога. Ова конференција иницирана је од стране часописа „Данас“ а као циљ се наводи најава процеса за улазак у дијалог за ширу јавност. Ипак, за све оне који неће присуствовати конференцији, Фондација „Нови Сад 2021“ обезбедила је пренос уживо, путем своје Фејзбук странице, са почетком у 19.30. По завршетку конференције, последњих петнаест минута предвиђеноје за постављање питања панелистима путем преноса уживо.

Панелисти на конференцији биће: Немања Миленковић – Фондација Нови Сад 2021; Вукашин Гроздановић- ОПЕНС; Здравко Вулин –продуцент; Пера Мирковић – представник уметника тзв.Кинеске четврти; Слободан Јовић – Друштво архитеката Новог Сада. Након конференције уследиће и први Форум за културу- 10.јула.

Следећа фаза јесте истраживачки процес за улазак у дијалог, који подразумева мапиранје простора тзв.“Кинеске четврти; анкетно испитивање грађана и грађанки (2021 испитаник); примери добре праксе трансформације индустријског наслеђа; као и онлајн формулар за давање предлога грађана на сајту Фондације „Нови Сад 2021“.

Трећа фаза дијалога, подразумева организацију три Дивана и три Форума за културу.

Као завршна фаза дијалога, а кроз демократичан и транспарентан процес заснован на чињеницама, иницијатива Градске управе за културу и Фондације „Нови Сад 2021“, као посредника у комуникацији са стручном и најширом јавношћу, резултираће усаглашеним закључцима о даљем развоју некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“. То ће бити први пут да се кроз један отворен и свеобухватан дијалог артикулишу јасне смернице трансформације индустријског наслеђа у Новом Саду, па и шире, спречавајући досадашње различите интерпретације.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.