Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/11/2018
Диван „Мобилност уметника и радника у култури“
05/11/2018

Наредни Диван Фондације „Нови Сад 2021“ одржава се у уторак 6. новембра у Културној станици Еђшег и биће посвећен теми „Мобилност уметника и радника у култури“.

Овом приликом покренућемо питања важности програма мобилности и уметничких резиденција за каријеру, као и питање организације сарадње између партнерских организација приликом реализације резиденцијалних програма.

Своје утиске са присутнима поделиће Анамарија Ранковић, директорица Завода за културу војвођанских Русина, иначе прва културна радница из Новог Сада која је била на усавршавању у Пољској у оквиру пројекта „Изван зоне комфора” Фондације „Нови Сад 2021“ чији је циљ подршка мобилности уметника и културних радника. Њој ће се придружити и Станислава Јовановић, кустоскиња из Галерије Матице српске која се пуна утисака вратила из Кремса (Аустрија) у којем се током октобра упознала са начином рада организације Кунстемеиле – кровне организације музеја, уметничких простора и програма у Кремсу.

О резиденцијалним програмима за уметнике из искуства говориће: Зузана Котикова, координатор програма KAIR (Košice Artist in Residence) и Андреа Калинова, визуелна уметница – фотограф из Словачке која тренутно борави у Новом Саду у оквиру „Plants AiR” резиденцијалног програма (ова резиденција се спроводи уз подршку јавних средстава Словачког уметничког савета).

Пројекат „Изван зоне комфора“ је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“. Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег је Фондација „Нови Сад 2021“ подржала 13 менаџера запослених у јавним културним установама, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Резиденцијални програм „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“, има за циљ мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама: како домаћих који одлазе у друге европске престонице културе, тако и странаца који нам се својим креативним остварењима представљају у Новом Саду. 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.