Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/07/2018
Диван: Нови изазови, трендови и приступи у управљању историјским градским четвртима
24/07/2018

Резервишите термин за наредни Диван: 7. август од 19 часова у Београдској 11 у Петроварадину. У фокус овог Дивана стављамо историјске градске пределе – делове града који представљају специфичне историјске целине, питања њихове заштите и унапређења.

Поставићемо питања до које мере можемо да их заштитимо, како сачувати не само појединачне зграде, већ и урбану структуру, специфичну атмосферу, различите слојеве сећања и друштвених односа који чине ове четврти, како омогућити смислен и одржив економски и туристички развој ових места, уз чување јавних простора и јавног интереса, како управљати овим просторима кроз сарадњу различитих ресора и уз учешће заинтересованих грађана.

О овим темама диванимо са стручњацима из Британије, Португала, Холандије и Србије који у свом свакодневном послу наилазе на бројне изазове и налазе нова решења за управљање историјским градским пределима:

  • проф. др Аном Переира Родерс са Универзитета у Ејндховену (оснивачица Глобалне обсерваторије за историјске урбане пејзаже)
  • Адамом Вилкинсоном (директор фондације Светско наслеђе Единбург која управља историјским језгром града Единбурга)
  • др Лус Велдпаус (истраживачица у области студија урбанизма, архитектуре и културног наслеђа на Универзитету у Њукастлу) и
  • Катарином Максимов (архитекта конзерватор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада)

Сви заинтересовани да нам се придруже на предстојећем Дивану, овде могу да попуне пријаву.

 

Диван се реализује у новом месту културе „Простор” у Петроварадину у склопу пројекта „Случај Петроварадин“ и Међународне летње академије о управљању историјским градским пределима која се одржава од 6. до 13. августа у Подграђу Петроварадинске Тврђаве. Током Академије, 30 младих стручњака из 26 земаља са свих пет континената, радиће у Петроварадину уз кључне локалне стручњаке и водеће практичаре и теоретичаре за управљање историјским градским пределима широм Европе. Кроз директан теренски рад они ће осмишљавати сценарије развоја, пројекте и препоруке за подручје Тврђаве и њеног Подграђа.

Пројекат „Случај Петроварадин“ спроводе Европа Ностра Србија, Завод за заштиту споменика културе Нови сад и Факултет за спорт и туризам Нови Сад, у партнерству са међународним организацијама Edinburgh World Heritage, Europa Nostra и Глобалном опсерваторијом за историјске градске пределе под окриљем UNESCO-а. Пројекат се спроводи у оквиру Европске године културног наслеђа 2018, а финансијски је подржан од стране британске фондације The Headley Trust и Фондације „Нови Сад 2021“.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.