Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/01/2019
Дочек 2019: Нови Сад омладинска престоница културе
01/01/2019

Нови Сад је ушао у 2019. годину као Омладинска престонице Европе. Дочек организован на пет локација у центру града био је у знаку младих. Сарађујући са европским и регионалним звездама, млади Новог Сада су представили својим суграђанима и многобројним туристима јединствен концепт повезивања популарне са елементима елитне културе.

Изглед бине на Тргу слободе који је својим естетиком обележио стогодишњицу Баухауса, а за који су били задужени млади стручњаци Факултета техничких наука, као и Академије уметности у Новом Саду, уз препуни трг, послали су у свет нову разгледницу Новог Сада као Омладинске престонице Европе и будуће Европске престонице културе.

После Мањификових хитова који су обележили последњу деценију српске кинематографије у последњој деценији, на централном тргу, др Неле Карајлић је са младим новосадским уметницима приредио несвакидашњи наступ. Препознатљиве хитове који су обележили музичку сцену екс Југославије, усклађене са талентованом новосадском оперском певачицом Радославом Воргић Журжован, гудачким квартетом Цамерата Ацадемица и академским хором „Соња Маринковић“, учинили су овај наступ надреално другачијим и за памћење.

Светски хитмејкери, ди џеј двојац Филатов и Карас, дали су посебну чар новогодишњој ноћи електронским музиком и тиме употпунили разноврсност музичких жанрова у оквиру Дочека.

Својом магијом, београдски састав, Ирие ФМ доказао је зашто су једни од најбољих у региону и међу млађим генерацијама. Они су направили одличну увертиру за 2019. добро познатим песмама, а наравно, највеће одушевљење изазвала је песма „Клизиш“. Пре њих, Трг републике покренули су млади кантаутори Анита Шуњић, Бојан Алексић (Чавез), Марко Бабовић и Ведран Иворек, финалисти ТАКТ фестивала – акустичног композиторског такмичења одржаног у организацији Асоцијације Културанова.

Сјајну атмосферу дневне журке зачинио је џез! Пољски уметник Пјотр Дамасјевич, наступио је у културној станици Свилара са новосадском трупом Лудифицо и одушевио присутне. Џез перформанс „Сусрет“ кроз плес, акробацију, комедију и жонглирање пренео је поруку која је императив за Нови Сад – значај различитости и дељења. Печат читавом програму у културној станици Свилара дали су и ди џеј Дуб Дуба, Јазз комбинат и Батерија Самбанса.

Највеселије преподне било је свакако у бајковитом Дунавском парку! Стотине најмлађих Новосађана први су дочекали 2019. у чаробној Леденој шуми, одбројавајући уз песме хора „Звончићи“. Журка се наставила поп роцк концертом који је приредио „Креативни М кутак“, који је и родитеље навео на ђускање. Маскирана поворка предвођена штулашима Креативног погона обукла је Дунавску улицу у посебно новогодишње рухо, а одлично интересовање код најмлађих изазвала је и представа „Јако лако пође наопако“ позоришне трупе Враголани. Ненадмашни Хаос аниматори, као и обично, приредили су клинцима незабораван провод, па је тако цео Дунавски парк био сјајна сцена за најлуђу новогодишњу журку за најмлађе! Програм за децу употпунио је мјузикл „Бах језди на камили“ који је одржан у културној станици Еђшег, а поподневни сати 31. децембра били су такође резервисани за задовољне дечје осмехе.

Јединствен концепт Дочека на пет локација показао је зашто је Нови Сад тако посебан да је понео титуле Омладинске престонице Европе и Европске престонице културе, а у оквиру 2019. године додатно ће показати зашто је оличење интеркултуралности и поштовања различитости!

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.