Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Дочек 7528

Објављено:

14/01/2020
Дочек 7528: Почело одбројавање до Европске престонице културе
14/01/2020

Уз догађаје на 50 локација широм града, 200 уметника из 10 земаља и капацитете локалног креативног стваралаштва, Нови Сад је у оквиру Дочека 7528 синоћ показао да је све спремнији за титулу Европске престонице културе, до које је остало још тачно 365 дана!

Трећу годину за редом Дочек је поново Нови Сад учинио јединственим, не само у земљи, већ и у региону, па чак и Европи, славећи две Нове године, два календара, два рачунања времена, два писма. Због тога је и угостио велики број туриста, а неки од њих дошли су због Дочека чак из Француске.

„Имам пријатеља који је из Новог Сада и који ми је причао да морам да дођем да видим све ово. Одлична ми је идеја да у једној вечери постоји толико различитих догађаја. Допада ми се што су различити музички жанрови, различита места у граду за откривање“ рекао је Седрик Бјенвени.

Сви капацитети били су попуњени, а за неке догађаје улазнице су биле распродате још у децембру, пре свих концерт Божа Вреће и новосадског оркестра Camerata Academica у Синагоги.

„Прекрасан је осећај када долазите да одржите концерт који је распродат тако брзо и видети све те људи који су дошли да уживају у вашем гласу, у нечем што није типично и комерцијално. Мени је концепт Дочека генијалан, самим тим да музика живи, да град проговара пјесмом, да је све мање мржње, несугласја, бунта. Хајде да кажемо да је ово бунт за нешто добро“ рекао је Божо Врећо.

Дочек 7528

Дочек 7528 је и ове године активирао и открио нове локације за културне садржаје, па је тако хрватски састав Свемирко наступио у Кино сали Железничке станице, Дејан Петровић Биг бенд у Реформаторској цркви, Горан Трајкоски у гимназији „Лаза Костић“, Дадо Топић у КЦ „Петефи Шандор“, Српско народно позориште објединило је најразличитије музичке жанрове – највећу филхармонију из Иркутске области, Лет 3 и ди џеј Нолах, а једна од најбољих басисткиња Европе у Радничком дому.

„Одлична ми је идеја откривања нових простора за концерте и друге садржаје. Мислим да ми је ово први пут да наступам на некој необичној локацији. Мислим да није важно да ли је на концерту пет или сто људи, већ атмосфера која се направи и енергија коју публика и извођач деле“ рекла је Кинга Глик.

Дочек 7528

Дочек 7528 је кроз спајање визуелне уметности и музике концерте претворио посебан јединствени аудио-визуелни доживљај. Само због Дочека у Нови Сад пристигли су и реномирани уметници попут Изванредног Боба који је био задужен за визуелни идентитет у Синагоги, мексички уметник АБДХ чија је интерактивна поставка била у Свилари, као и ТКВ која је у центру града осликала мурал. Поред њих за сценски дизајн задужени су били и Милица Стојшић, ПДП конференција, Драгана Вилотић, Владимир Самарџић, Кристина Ковачевић, као и студенти са Факултета техничких наука и Академије уметности у Новом Саду.

Остале фотографије и aftermovie можете погледати на сајту Дочека

Дочек 7528

Дочек 7528

Дочек 7528

Дочек 7528

Дочек 7528

Дочек 7528

Дочек 7528

Дочек 7528

 

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.