Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/11/2018
Светски хитмејкери Филатов и Карас, уз Мањифика и Др Нелета Карајлића за Дочек 2019. на Тргу слободе
29/11/2018

Нови Сад као Европска престоница младих и будућа Европска престоница културе у новогодишњој ноћи представиће се регионалним и светским музичким звездама.

Дочек, прослава две нове године, по грегоријанском и јулијанском календару, наставља се и ове године наступима Мањифика (Magnifico), Др Нелета Карајлића и светски познатог ди џеј двојца Филатов и Карас на централном новосадском Тргу слободе.

Аутентичан звук Балкан-диско-шлагера и специфична енергија уз Мањифико на сцени пронеће се Тргом слободе, а хитови из филмова „Монтевидео, бог те видео“ и Монтевидео, видимо се!”, серије „Сенке над Балканом“ као и његовог последњег албума „Charlatan de Balkan“ учиниће да овог 31. децембра Новосађани заиста уживају.

Темпераментан и енергичан, човек на чијој креативности су стасавале генерације, мултиталентовани уметник, који за собом има три књиге, режију, музичку групу, небројено глумачких улога, текстописац, композитор, уметник који је један од утемељивача музичког правца, Др Неле Карајлић испратиће 2018. годину и дочекати са Новосађанима нову, бољу годину у атмосфери за памћење.

Дочек 2019. ће први пут у Новом Саду представити и руски ди џеј двојац Филатов и Карас који платинастим тиражима и сингловима који се налазе на првим местима водећих европких топ листа представљају једне од најпопуларнијих ди џејева у успону.

Сјајан успех и пробој на светску сцену остварили су обрадом сингла „The Good, The Bad and The Crazy“ са француском певачицом Imany. Од тада, овај тандем последњих година постиже глобалан успех захваљујући популарним електро-хитовима, а хит ремикс „Don’t be shy“ осваја платинасти тираж постајући хит број један у Немачкој, Шведској, Норвешкој,Турској, Финској, Француској и другим европским земљама, а нашао се и на листи најтраженијих синглова музичке платформе Shazam. Уз „Time Won’t Wait“, хит који броји више од 70 милиона прегледа на платформи ју тјуб и обраду хита из осамдесетих „Tell it to my heart“ који је постигао више од 40 милиона ју тјуб прегледа, овај двојац несумњиво ће направити добру журку у Новом Саду.

Концепт Дочек обухвата два новогодишња славља. Дочек 2019. године 31. децембра током целог дана, на отвореним просторима и само у центру града и Дочек 7527. 13. јануара који ће бити у току вечери искључиво у затвореним просторима, по целом граду.

Овим поводом, директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић објашњава да два рачунања времена пре свега види као богатство европског, али и српског нематeријалног културног и историјског наслеђа.

„Славећи два рачунања времена, али и два календара, кроз отварање програма најразличитијим жанровима и извођачима из целе Европе широм Новог Сада, Фондација „Нови Сад 2021” наставља свој рад на остваривању задатих циљева, а то су интернационализација и децентрализација културе са што већим укључивањем и учешћем грађана”, објашњава Миленковић и додаје да ова два велика славља у нашем граду спаја Мост интеркултуралности у којем се преплићу делови високе естетике са популарном културом, чиме висока култура добија нову публику, а масовна добија нове стандарде и вредности, чинећи је бољом и квалитетнијом.

Спајајући елементе високе културе са популарном и масовном, откривајући нове локације, нова здања и извођаче, али и подсећајући на оне старе, више од 60.000 људи посетило је прошлогодишњи Дочек у Новом Саду, и то 31. децембра на 4 локације у првом режираном дочеку и 13. јануара на више од 45 локација уз више од 150 извођача.

Два Дочека су будући термини свечаног отварања и затварања 2021. године, године у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.