Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/03/2019
Докуметарац о Подграђу Петроварадинске тврђаве у културној станици Свилара
15/03/2019

Премијера документарног филма „Градић“, који приближава публици шта је оно што подразумева рад на конзервацији, рестаурацији и санацији непокретног културног наслеђа, као и како изгледају археолошка ископавања, представљена на примеру обнове Подграђа Петроварадинске тврђаве, одржаће се у уторак, 21. марта у културној станици Свилара од 20:30 часова.
На реализацији овог филма радили су Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада и „Занатска филмска заједница“, а пројекат је у склопу јавног конкурса „Публика у фокусу“ суфинансирала Фондација „Нови Сад 2021“. Идеја која стоји иза филма је да се на једноставан и сликовит начин представи целокупан процес рада на заштити споменика културе и тиме суграђанима приближи ова јединствена установа културе задужена за очување материјалног културног наслеђа.

 

Свилара у знаку „Културе на длану“

Премијеру филма о Подграђу, Новосађани ће имати прилику да погледају у оквиру догађаја којим се у културној станици Свилара представља међународни пројекат „Култура на длану“ – пројекат фокусиран на истраживање, промоцију и презентацију културног наслеђа Новог Сада и Сегедина, ради унапређења сарадње између два града у области културе и одрживог културног туризма.

У оквиру овог пројекта, насталог кроз програм прекограничне сарадње Србије и Мађарске (IPA CBC Hungary Serbia Programme), културна станица Свилара угостиће и истоимену изложбу чије је отварање заказано за понедељак, 18. март. Поставка обухвата одабрану колекцију фотографија, снимљених током реализације пројекта, које представљају непокретна културна добра Новог Сада и Сегедина.

Током реализације овог пројекта је такође израђена Студија о културном и историјском наслеђу Новог Сада и ширег градског подручја са приградским насељима у циљу приближавања културног наслеђа Новог Сада посетиоцима, туристима, као и самим грађанима Новог Сада. Поред текста, 100 објеката описаних у Студији прати и 418 ауторских фотографија, од којих ће на десетине бити приказано на овој изложби.
„Култура на длану“ у културну станицу Свилара, 25. марта доноси музичко-сценски перформанс „Необуздани склад“, драматизацију живота и дела Пала Абрахама, композитора, пијанисте и диригента – Војвођанина који је у првој половини XX века стекао светску славу и каријеру изградио у Аустроугарској, Немачкој, Француској, САД и Куби.
Идеја за представу настала је у жељи за приказом (не)склада професионалне каријере, приватног живота и утицаја на популарну и филмску музику. „Необуздани склад“ односи се на самог Абрахама Пала чији се живот одвијао попут „Точка среће“ који се окреће, док му је музика давала стабилност и одржавала баланс до краја живота.
Изложба фотографија „Лица Бачке“, такође је настала у оквиру пројекта „Култура на длану“. Обухвата десетине фотографија Бачке чији је аутор Аугустин Јурига, награђивани фотограф, сниматељ и члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине.
Пројекат „Култура на длану“ такође има за циљ унапређење промоције Новог Сада, као Европске престонице културе 2021. године, кроз истицање сарадње са другим градовима регије.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.