Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/07/2018
Фондација „Нови Сад 2021“ културни амбасадор Новог Сада на фестивалу у Улму
03/07/2018

Сваке две године у немачком граду Улму одржава се својеврстан културно-туристички догађај који окупља представнике земаља из подунавског региона. Међународни Дунавски фестивал ове године одржава се од 6. до 15. јула, а у идеји представљања разноврсности култура, музичких, плесних форми, аутентичности и идентитета 10 земаља и градова са тока Дунава, град Нови Сад представиће Фондација „Нови Сад 2021“ од 6. до 9. јула уз занимљив концепт.

Посетиоци Међународног Дунавског фестивала о Новом Саду и културном наслеђу моћи ће да се упознају кроз три тематске целине: заједничко културно-историјско наслеђе, причу о Милеви и Алберту Ајнштајну и представљању концепта и вредности Европске престонице културе.

Заједничко културно-историјско наслеђе открићемо тако што ћемо посетиоцима догађаја омогућити да завире кроз прозоре „Музеја Подунавских Шваба“ из Сремских Карловаца. Уз виртуелну туру у 360 степени приказаћемо сеоско домаћинство из друге половине XVIII века, а на лицу места биће и макете кућа из овог периода, експонати, а представићемо и једини часопис у Србији на немачком језику „Фенстер”.

Улм и Нови Сад имају још нешто заједничко – оба града могу да се подиче везом са чувеним научником Албертом Ајнштајном и Милевом Марић Ајнштајн. Алберт, родом из Улма, а Милева из Новог Сада, у фокусу су и Фондације „Нови Сад 2021“. У сусрет 2021. години, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, Фондација „Нови Сад 2021“ с великом пажњом припрема пројекат „Милева и Алберт“: у току је прикупљање до сада неоткривене грађе из приватног живота најзначајнијег научника данашњице. Обележавање века од добијања Нобелове награде Нови Сад ће 2021. године испратити премијерним приказом филма о овом пару и отварањем музеја о Милеви и Алберту.

Уз тандем бицикл и ВР наочаре, посетиоци ће моћи да се „провозају“ улицама старог језгра Новог Сада. Занимљиво ће бити посетиоцима фестивала у Улму – поред садржајног програма, припремамо и аутентичну гастрономску разгледницу из Новог Сада, од вина и занатског пива, а причу сладимо јединственим карловачким куглофима и берметом, док ћемо ову прилику искористити и да представимо активности, програмски концепт пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и позовемо госте Дунавског фестивала да посете наш град.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.