Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/11/2013
Др Андреј Фајгељ са директорицом Европске библиотеке
21/11/2013

Председник Организационог одбора иницијативе да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године др Андреј Фајгељ боравио је почетком овог месеца у Бриселу. Том приликом Фајгељ се сусрео са Џил Казинс, извршном директорицом Еуропеана Фондације и директорицом Европске библиотеке. Казинс је, такође, одговорна и за интернет портал Еуропеана.еу.  С обзиром да је Културни центар Новог Сада, заједно са ЈКП “Информатика” ове године започео пројекат “Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада”, који је од великог значаја како би Нови Сад и његово богато културно наслеђе било доступно корисницима у целом свету, разговор са госпођом Џил Казинс био је врло конструктиван с обзиром на њено богато искуство у овој области. Казинс је, иначе, члан одбора за Глоубетикс као саветник на развоју других дигиталних библиотека и има огромно искуство у интернет објављивању. Разговор је вођен о најновијим позитивним искуствима која су данас применљива на пољу библиотека и културних добара. Саговорници су разматрали могућност и званичне сарадње на нашем пројекту “Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада”. Др Андреј Фајгељ је након Брисела био у Вилњусу на дводневној конференција ИЦТ 2013 у органзиацији Европске комисије у партнерству са литванским председништвом Савета ЕУ. ИЦТ 2013 је највећи европски догађај у области дигиталних технологија, а овогодишња Конференција је окупила водеће експерте, предузетнике и доносиоце одлука. На овај начин тим Културног центра је добио увид у најновије трендове као и у нови истраживачки програм Хоризонт 2020 који ће, уз Европску Дигиталну Агенду, пружити додатни подстрек иновацијама у ЕУ. Међу темама које су биле заступљене на конференцији, налазила се и дигитализација културне баштине, као и укључивање грађана у сопствену културну баштину путем информационих технологија.  Др Фајгељ је, током своје радне посете, био и у Марсеју, Европској престоници културе 2013, где се упознао и са дешавањима на највећој међународној конференцији “Дигитално наслеђе” посвећеној односу дигиталног и културе.

Председник Организационог одбора иницијативе да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године др Андреј Фајгељ боравио је почетком овог месеца у Бриселу. Том приликом Фајгељ се сусрео са Џил Казинс, извршном директорицом Еуропеана Фондације и директорицом Европске библиотеке. Казинс је, такође, одговорна и за интернет портал Europeana.eu.

С обзиром да је Културни центар Новог Сада, заједно са ЈКП „Информатика“ ове године започео пројекат „Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада“, који је од великог значаја како би Нови Сад и његово богато културно наслеђе било доступно корисницима у целом свету, разговор са госпођом Џил Казинс био је врло конструктиван с обзиром на њено богато искуство у овој области. Казинс је, иначе, члан одбора за Gloubetiks као саветник на развоју других дигиталних библиотека и има огромно искуство у објављивању на интернету. Разговор је вођен о најновијим позитивним искуствима која су данас применљива на пољу библиотека и културних добара. Саговорници су разматрали могућност и званичне сарадње на нашем пројекту „Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада“.

Др Андреј Фајгељ је након Брисела био у Вилњусу на дводневној конференцији ICT 2013 у органзиацији Европске комисије у партнерству са литванским председништвом Савета ЕУ. ICT 2013 је највећи европски догађај у области дигиталних технологија, а овогодишња Конференција је окупила водеће експерте, предузетнике и доносиоце одлука. На овај начин тим Културног центра је добио увид у најновије трендове као и у нови истраживачки програм Хоризонт 2020 који ће, уз Европску дигиталну агенду, пружити додатни подстрек иновацијама у ЕУ. Међу темама које су биле заступљене на конференцији, налазила се и дигитализација културне баштине, као и укључивање грађана у сопствену културну баштину путем информационих технологија.

Др Фајгељ је, током своје радне посете, био и у Марсеју, Европској престоници културе 2013, где се упознао и са дешавањима на највећој међународној конференцији „Дигитално наслеђе“ посвећеној односу дигиталног и културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.