Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/12/2015
Др Момчило Бајац, Програмски директор Нови Сад 2021, на конференцији у Скопљу (Македонија)
20/12/2015

У организацији Града Скопља и конгресног центра Александар Велики, Програмски директор поројекта Нови Сад 2021. године, др Момчило Бајац је од 16-19. децембра 2015. учествовао на конференцији The meaning of the title “European Capital of Culture” and its contribution to the cultural and general development of the city. Поред представника Новог Сада, на конференцији су учествовали и Михаил Корлински, испред пројекта Варна 2019 (Бугарска), Ирена Крегар Шегота испред пројекта Ријека 2020 (Хрватска), и Давор Буињац из Љубљане (Словенија).

 

Poseta Skoplju

 

Циљ конференције био је подршка тиму из Скопља у кандидатури за освајање титуле 2027. године, размена искустава која им на том путу могу помоћи, као и упознавање целокупне македонске културне јавности о свим аспектима кандидатуре и значају титуле за њихов град.

Као што је већ познато, Нови Сад је ушао у ужи избор за титулу Европске престонице културе 2021. године, са великим шансама да освоји ову престижну титулу. Представљајући пројекат Нови Сад 2021, др Бајац је пријатељима из Скопља пренео искуства стечена током четворогодишњег рада, указао на значај партиципативности грађана и целикупне културне јавности града, транспарентности процеса, неопходној медијској подршци, оријентацији на младе генерације и савремене трендове везане за развој креативних индустрија, и сл.

 

Др Момчило Бајац је искористио прилику и градоначелнику Скопља господину Коче Трајановском пренео је поздраве градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевица и члана Градског већа за културу Вање Вученовића. Уручивши му Bid Book Novi Sad 2021, указао је градоначелнику Скопја на значај сталне и недвосмислене подршке политичких структура на челу са градоначелником, коју је тим из Новог Сада имао у највећој могућој мери.

 

Momcilo Bajac i gradonacelnik Skopja
Др Момчило Бајац у разговору са градоначелником Скопја Коце Трајановским

 

Валериј Корлински, представник Пловдива, града који проглашен за Европску престоницу културе 2017. године, упознао је присутне о томе како су грађани овога града учествовали у пословима око кандидатуре, како је тај процес утицао на урбану регенерацију града, на његову међународну видљивост, туризам, културну сцену града, а најинтересантније како су грађани примили и прославили вест да су освојили ову престижну титулу. То указује да је у овом процесу кандидатуре изграђена висока свест грађана о значају титуле за град Пловдив и све његове грађане.

 

kolaz
Ирена Крегар Шегрта, Ријека и Валериј Корлински, Пловдив

 

Представница Ријеке, госпођа Ирена Крегар Шегота такође је изнела драгоцена искуства тима из Ријеке, њихов приступ пројекту ЕПК, проблемима на које су наилазили, указавши на изузетну комплексност послова у финалној фази кандидатуре, што је случај са нашим градом после уласка у ужи избор за освајање титуле 2021. године.

Значај оваквих окупљања, поред међусобне подршке, је у томе што је припадност породици градова бивших, актуелних и будућих градова Европских престоница културе од изузетног значаја за културну, туристичку и економску сарадњу, повезивање младих, не само унутар мреже ових градова, већ и Европе као целине.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.