Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/10/2019
„Друга Европа“ као одговор на популарну културу
15/10/2019

Другачија, скривена, изазивачка, мањинска култура фокус је новог програмског лука „Друга Европа“.
Фестивал ромске културе и активизма, Позоришни фестивал језичких мањина света, мањински медији, покретање културних активности на ободима града, програм који стварају особе са инвалидитетом, неафирмисани бендови из Европских престоница културе, медијска уметност из женске перспективе – само су неки од програма које ће обухватити „Друга Европа“ у Новом Саду од 15. октобра до 15. децембра.


„Као нека врста супротности у односу на популарну културу програмским луком „Друга Европа“ истражујемо различите мањинске, маргинализоване, контракултурне изразе, бавимо се субкултуром, дакле све оно што је део идентитета Новог Сада, а што је повезано са актуелним европским вредностима“ рекао је на конференцији за медије у културној станици Еђшег Лазар Јованов испред „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Први велики догађај је отварање кутка за културу на Сланој бари, 19. октобра, што је најава за будућу културну станицу у том делу граду, чиме се наставља идеја децентрализације културе, а активира се и ромска национална заједница. Паралелно са тим одржаће се и Фестивал ромске културе и активизма (Ф.Р.К.А.).
„На Сланој бари, једном од најудаљенијих делова града, где се налази и Велики рит, покрећемо Кутак за културу са жељом да активирамо тамошњу локалну заједницу, а посебно ромско становништво. Почела је изградња културне станице и док она не буде готова идеја је да локална заједница у Кутку сазна нешто ново, креира нове садржаје, креативно проводе своје време, али и да се омогући интеркултурални дијалог“ рекла је Милица Рашковић, виши стручни сарадник за партиципативне пројекте у оквиру „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Рашковић је на конференцији за медије најавила и програм „Супермоћни“ од 24. новембра до 3. децембра односно десет дана приступачности у културним станицама Еђшег и Свилара, у оквиру чега се скреће пажња на стваралаштво особа са инвалидитетом, као и на њихову интеграцију у друштву. „Супермоћни“ обухватиће филмске пројекције, изложбе, диван, музичке перформансе.


Трећи по реду Позоришни фестивал језичких мањина света „Синергија“, који ће бити одржан од 18. до 28. новембра у Новосадском позоришту, такође ће бити део програмског лука „Друга Европа“.
„Театри који учествују ове године неће бити карактеристични само по томе што играју, раде и стварају на неком од мањинских језика, него ће ово бити представе које се између осталог баве и тематиком угрожених друштвених група, мањине, дискриминисаних група. На самом почетку стиже нам театар из Берлина, са две представе, затим мађарска трупа из Румуније, колеге из српског мањинског театра из Мађарске, немачки театар из Италије, долази нам једна врло интересантна турска група, ромски театар из Загреба и други…“ изјавио је на конференцији за медије директор Новосадског позоришта, Валентин Венцел.
Музеј савремене уметности Војводине 22. новембра биће место изложбе „Исекле смо каблове“ коју организује Савез феминистичких организација ,,(Ре)конекција“ уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
„Концепт изложбе „Исекле смо каблове“ је врло једноставан, то је нова медијска уметност из женске перспективе, аналогног карактера. Наиме, уметнице су добиле задатак не да створе нове радове него да прикажу већ постојеће радове кроз заставе уз пратећи текст који ће контекстуализовати неке од њихових борби кроз које су пролазиле док су конципирале своје радове. Ова изложба јесте нека врсте критике системског проблема не само жена у уметности, него генерално медијске уметности “ рекла је кустоскиња изложбе Исидора Тодоровић.
Младе, неафирмисане бендове из претходних и будућих Европских престоница културе, укључујући и бенд из Новог Сада представиће Џез маратон, у оквиру Новосадског џез фестивала 2019, 9. новембра у културној станици Свилара. Џез маратон реализују Српско народно позориште, Културни центар Новог Сада и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.