Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/10/2019
Друга Европа: Нови позоришни фестивал у Новом Саду
29/10/2019

Програмски лук „Друга Европа“ ове недеље представља нови фестивал који у фокус ставља друштвену инклузију и развој публике из маргинализованих група, брише границе између професионалног и омладинског, институционалног и ванинституционалног театра – УПАД фестивал у Новом Саду од 30. октобра до 8. новембра.
Нови позоришни фестивал покреће Студентски културни центар Нови Сад, а део је европског пројекта „Be specACTive“, чији је главни циљ развој публике односно креирање такозваних „активних гледалаца“ или „селектора“. Управо је група младих, активних гледалаца, коју је формирао СКЦНС, била селектор УПАД фестивала, а новосадска публика ће имати прилике да види седам представа.
„Наши преци једите са нама“ Пулс Театра и Народног позоришта Стерија, прва је представа у оквиру УПАД фестивала која ће 30. октобра бити одиграна у Новосадском позоришту у 20 часова. Како је сам редитељ представе, Стеван Бодрожа, рекао „Наши преци, једите са нама” младог драмског писца Горана Миленковића, „представља савремену „реинкарнацију” великог „Сабирног центра” Душана Ковачевића“.
Представа „Јесте ли за безбедност“ следећа је на УПАД репертоару, 31. октобра у Новосадском позоришту у 20 сати. Представа Народног позоришта у Београду разоткрива, именује и деконструише различите механизме прокламоване (мушке) безбедности у периоду почетка распада Југославије када су се разарања, страдања, патње и протеривања људи још могла спречити. Посвећена је онима који су својим деловањем, јавним иступањима, заједничким активностима, чинили све да спрече реторику која води у ратно лудило, истинито обавештавају, помогну страдалима и прогнанима, ублаже патњу људи.
Поред ових, у оквиру УПАД фестивала 2. новембра биће одиграна представа „Североисток“ Бео арт и Битеф театра, настала по истинитим сведочењима преживелих у талачкој кризи у Москви 2002. године, када је група чеченских терориста упала у једно позориште и захтевала да Руси повуку своје трупе из места Грозног.
Представа „Талас“ Омладинског позоришта „Дадов“, инспирисана школским експериментом, који је у САД спровео професор Рон Џоунс, биће изведена 5. новембра.
Одмах затим 6. новембра представа „О с(а)вести“ Хлеб Театра, говори о трагично настрадалој Дади Вујасиновић, новинарки листа „Дуга”, чија смрт још није разјашњена, док је за 7. новембар заказана представа „Рубиште“ Шабачког позоришта.
Све представе биће изведене у Новосадском позоришту, у 20 часова, једино ће последња представа у оквиру фестивала „Мртво море за почетнике“ гимназије из Лебана бити изведена у гимназији „Лаза Костић“ 8. новембра, такође у 20 сати.
Улазнице за представе могу се купити по цени од 500 динара на благајни Новосадског позоришта и путем Gigstix продајне мреже. Цена комплет улазница за свих седам представа је 2.500 динара. За студенте и средњошколце улазнице за појединачну представу су 300 динара, а комплет улазница 1.500 динара.
Европски пројекат „Be specACTive“ кофинансиран је кроз програм Креативна Европа – Култура. Пројекат је финансијски подржан од Министарства културе Републике Србије и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.