Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/10/2019
Друга Европа у Новом Саду
09/10/2019

Контракултурна, алтернативна, скривена, маргинализована, мањинска – том сценом бави се нови програмски лук „Друга Европа“ у наредна два месеца, а све то у склопу припреме Новог Сада за 2021. годину.
„Друга Европа“ започиње са петим по реду Фестивалом ромске културе и активизма (F.R.K.А.), у оквиру ког ће 19. октобра бити отворена и канцеларија која најављује будућу културну станицу на Сланој бари. Канцеларија ће бити ново место за бројне активности из области културе, уметности и едукације у том делу града.
Кроз изложбе, перформансе, пројекције филмова, радионице, обуке, концерте и дискусије програм „Супермоћни“, од 24. новембра до 3. децембра, у културним станицама Свилара и Еђшег, представиће велики стваралачки потенцијал људи са инвалидитетом, њихову креативност и могућности укључивања у културне програме.
Позоришни фестивал језичких мањина света „Синергија“ од 18. до 28. новембра у Новосадском позоришту окупиће професионалне музичке уметнике који у заједницама у којима живе стварају на матерњем језику.
Изложба „Исекле смо каблове“ која ће бити отворена 22. новембра у Музеју савремене уметности Војводине отвориће питање положаја медијске уметности из женске перспективе. Догађај реализује Савез феминистичких организација ,,(Ре)конекција“ уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Џез маратон, у оквиру Новосадског џез фестивала 2019, 9. новембра у културној станици Свилара представиће по један млади неафирмисани бенд из претходних и будућих Европских престоница културе, укључујући и бенд из Новог Сада. Џез маратон реализују Српско народно позориште, Културни центар Новог Сада и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
То су само неки од програма које ће „Друга Европа“ обухватити од средине октобра до средине децембра.
„Ослањајући се на специфичан локални идентитет, уважавајући европске вредности, истражујемо другачије изразе у нашој средини – мањинске, маргинализоване, алтернативне, контракултурне… Заправо, бавимо се једном „другачијом“ Европом. Оном која није у првом плану јавности, које нема довољно на мапама, у школским уџбеницима, на малим екранима, у официјелним туристичким водичима. Сагледавајући културе „Друге Европе”, преиспитујемо локални, национални и европски идентитет. „Друга Европа“ је, условно речено, провокација. Нема ту ничег „другог“ и „другачијег“. За мене је то главни ток” рекао је уметнички руководилац „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Лазар Јованов.
„Друга Европа“ дубоко је повезана с једне стране са чињеницом да у Новом Саду живи више од 25 националних заједница и у којем се говори на четири официјелна језика. С друге стране, „Друга Европа“ полази и од новосадске културне сцене прошлог века коју су обележили бунт и контракултура, панк и new wave, бодиарт перформанси, слободоумне идеје и грађански активизам.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.