Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/11/2019
Друга Европа: Уметност и нове технологије из женског угла
18/11/2019

Друга Европа, програмски лук који представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну сцену Новог Сада, у фокус ставља женско уметничко стваралаштво које је у вези са новим технологијама. Тиме се бави изложба „Исекле смо каблове“ која ће бити отворена 22. новембра у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине (Дунавска 37).
Изложба, коју организује мултимедијална платформа К.А.Т (Култура. Активизам. Теорија), бави се положајем новомедијске и постмедијске уметности из перспективе жена. Сам наслов алудира на аналогну природу изложбе, јер учеснице не излажу радове него реплике радова у аналогној форми – на фасадним заставама. Поред застава изложени су и текстови који проблематизују лична, техничко-технолошка, социо-културолошка искуства кроз која су учеснице пролазиле приликом стварања својих радова. На овај начин изложба ставља у први план проблеме који настају приликом продукције једног медијског дела и кроз критичку призму лоцира тачке жаришта за дискусију и борбу за побољшање статуса свих оних који се баве оваквом врстом продукције.
Концепт изложбе осмислила је кустоскиња Исидора Тодоровић, а биће представљени радови тринаест врсних уметница: Виолета Војводић Балаж, Дарија Медић, Андреа Палашти, Ана Недељковић, Моника Сигети, Наташа Теофиловић, Зорица Чолић, Катарина Петровић, Бојана Кнежевић, Исидора Пејовић, Радмила Требовац, Ана Стефановић и Весна Манојловић.
Изложбу прате и радионице у три термина: 19h, 20h и 21.30h у Галерији С:
-Микрофон није само за караоке
-Субверзивно шминкање
-Пеглом до политичке победе
-Презентација часописа Сцооп
-Презентација Феминистичке модне линије
-ДЈ/ВЈ перформанс
Изложба ће бити отворена до 13. децембра у Музеју савремене уметности Војводине.
Мултимедијална платформа К.А.Т. део је пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Програм К.А.Т. 2019. финансијски су подржали „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Град Нови Сад, Управа за културу града Новог Сада, а подршку у реализацији дали су Музеј савремене уметности Војводине и Академија уметности у Новом Саду.
Организација и продукција К.А.Т. 2019. – Савез феминистичких организација (Ре)конекција.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.