Објављено:

05/07/2019
Дунав у карикатурама: Путујућа изложба у Свилари
05/07/2019

Дунав као инспирација и хумор као заједнички језик – то је спојило уметнике који су заједно радили на интернационалној путујућој изложби „Дунавске карикатуре“ која ће у Новом Саду, бити отворена 6. јула у 19 часова у културној станици Свилара.

Изложба ће бити отворена до 15. јула, а улаз је слободан.

Дунав је својеврстан симбол повезивања Европе, с обзиром на то да пролази кроз десет различитих држава, што значи десет различитих култура и народа који вековима живе уз реку, која је огромно природно богатство. С тога су и радови инспирисани Дунавом из различитих углова – културе, екологије, па и економије.

Изложба обухвата око 20 радова, карикатура, а уметници кажу да је хумор универзални језик, који нас чини јачима, помаже у тешким ситуацијама, олакшава да схватимо непријатне истине, мења нашу перспективу и чудесно повезује људе, а смех је и заразан.

Уметници који раде на тој интернационалној, путујућој изложби долазе из десет земаља – Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Бугарске, Молдавије, Украјине и Србије.

Изложба је у Нови Сад стигла захваљујући сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Департмана за уметност и културу Владе Доње Аустрије, који је уступио изложбу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.