Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/02/2015
Два кандидата на заједничком путу до титуле
27/02/2015

Организациони тим пројекта Нови Сад 2021, на челу са председником Организационог одбора Андрејем Фајгељом, посетио је у уторак 24. 2. Осијек, једног од кандидата за хрватску престоницу културе 2020. године. Ова посета представља наставак сарадње, започете посетом осијечких званичника Новом Саду у децембру прошле године.

Осим што имају исти циљ – титулу Еврпске престонице културе, Нови Сад и Осијек су географски блиски и имају сличну историјску и културну позадину. Због тога су логични партнери за умрежавање у овом озбиљном подухвату.

Новосадску делегацију у просторијама осијечке градске управе дочекали су заменик градоначелника, Владимир Хам и председница осијечког одобра за кандидатуру, Маријана Бошњак. Разговарало се о пројектима који би били започети у Осијеку, а наставили се у Новом Саду, чиме би се обезбедила њихова одрживост и дугорочност. Међу њима су и пројекти сарадње са осијечким уметницима, продубљивање сарадње међу факултетима, као и пројекти повезивања гастрономке традиције ова два града са уметношћу.

По речима господина Хама, Новом Саду може користити „европско“ искуство града Осијека када је реч о коришћењу фондова ЕУ, док осијечки тим може научити доста о организацији. „Новосадски тим за ЕПК је јако добро уходан и далеко су стигли с пријавом, иако су им рокови даљи од наших“, нагласио је Хам.

Председник Организационог одбора, Андреј Фајгељ, је у име пројекта Нови Сад 2021 подржао кандидатуру града Осијека и пожелео успех на путу до освајања титуле.

За више информација погледајте прилог Осјечке телевизије (прилог креће на 5:05): https://www.youtube.com/watch?v=WvG3Vbsd-SM

Више о овоме можете прочитати и на:
http://oskultura.com/2015/02/26/osijek-i-novi-sad-zajedno-u-kandidaturi/
http://www.glas-slavonije.hr/261999/3/Osijek-i-Novi-Sad-udruzuju-svoje-snage-u-kandidaturi-za-Europsku-prijestolnicu-kulture

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.