Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/09/2019
Циклус концерата у Еђшегу „Pocket Globe“ доводи музичаре из Шпаније, Француске, Белгије, Турске, Босне и Херцеговине и других земаља
24/09/2019

Серија концерата, нов звук, светска музика – културна станица Еђшег у Нови Сад доноси нове, првенствено музичке садржаје – Pocket Globe циклус.

У првом циклусу очекују нас три концерта у културној станици Еђшег, који доносе спој различитих нација, култура, музике, инструмената и који су програмски повезани са “братским”, београдским фестивалом Тодо Мундо.
По узору на тај фестивал, у првом Pocket Globe циклусу у Нови Сад стижу велика имена са актуелне светске музичке сцене, када говоримо о етно, џез и експерименталној музици.

Први концерт биће у недељу, 29. септембра, са почетком у 20.21 час, када ће наступити Vardan Hovanissian & Emre Gultekin. Ова два уметника су спој неспојивог, из више аспеката, који управо кроз музику показују како се разлике могу помирити. Hovanissian из Јерменије и Gultekin из Турске, на занимљив начин преплићу звукове крајева одакле долазе, свирајући сваки на свом традиционалном инструменту – јерменски дудук и турски саз.
Њихова музика изазива меланхолично-носталгичне емоције код слушалаца, подстичући на размишљање о бесмислу ратова и неопходности хармоније међу људима.

„Пред нама је почетак реализације једне идеје која већ дуго тиња у душама нас музичких сладокусаца, а састоји се у томе да Новосађанима у више циклуса у скоријој будућности буде представљена и приближена музика коју заиста ретко имају прилику у свом граду да слушају. Биће ово један својеврсни фестивал несвакидашњег звука и богатства различитости који има за циљ да од нас направи пазљиве слушаоце отвореног срца и културолошки нас обогати у тој мери да ћемо сваки следећи циклус са радозналосћу исчекивати“ кажу у културној станици Еђшег.

Следећи концерт у оквиру првог циклуса заказан је за 2. октобар, такође у 20.21 час, а посетиоци културне станице на Грбавици имаће прилике да виде и чују састав Rumbaristas, четири момка, који такође у заједничко стваралашво доносе музику својих земаља – Шпаније, Француске, Белгије па их је тешко сврстати у један музички жанр, али оно што је сигурно јесте то да управо тај спој прави одличну журку, на којој је плесање неизбежно.


Већ сутрадан, 3. октобра наступиће Даниел Лазар и Алмир Мешковић. Овај дуо чине два мастера са Норвешке музичке академије, који имају више од двадесет година искуства у музицирању, како у класичној тако и у етно музици. Како обојица долазе из разлицитих традиција њихова музика је необични коктел емоција и експресије кроз који када још провуку и елементе Моцарта и призвуке ромске музике добијамо нешто јединствено, немогуће за дефинисати и уоквирити. Концерт такође почиње у 20.21 час.


Информације о првом циклусу концерата можете пронаћи и овде.
Карте за концерте могу се пронаћи на продајним местима Gigstix-a.

У наредним циклусима планиране су и пројекције филмова, различите радионице, а културна станица Еђшег приредиће својим посетиоцима и укусне залогаје.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.