Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/12/2018
Енергија волонтирања
11/12/2018

Новосадски волонтерски сервис је од маја ове године дао подршку за 40 различитих активности, што у спорту, култури, што у омладинском раду, здравству или заштити животне средине. У бази ове платформе је преко 500 волонтера, а до сада је укупно остварено преко три хиљаде волонтерских сати. У дворцу Еђшег је тим поводом одржана Конференција „Енергија волонтирања“ са идејом да се прикажу досадашњи резултати платформе.

„Оно што је занимљиво јесте да смо почели да бројимо и да заиста правимо неку статистику колико имамо волонтера, колико су они заправо ангажовани, на којим пословима и то је врло једна занимљива ствар која може да прикаже вредност волонтерског рада,“ објашњава координатор Новосадског волонтерског сервиса Војислав Пркосовачки.

Новосадски волонтерски сервис (НВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Омладинске престонице Европе 2019 и Европске престонице културе 2021, а мотив за његово креирање је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница.

„Показали смо да када делимо ресурсе и, као две престонице, радимо заједно, можемо да направимо трајне механизме, а све у циљу унапређења, што се тиче ОПЕНС-а, омладинске политике у Новом Саду. Нама је важно је да тај Новосадски волонтерски сервис буде део омладинске политике. Циљ нам је да унапредимо систем и изградимо механизме тако да млади људи виде бољитак од стране система који постоји због њих, “ објашњава координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић, додајући да је важно напоменути да је било пуно волонтерских активности ове године, које и НВС успео да испрати. „Показали смо да један такав сервис може да функционише, ради и буде на услузи разним институцијама или организацијама и да треба да видимо у наредном периоду како то може постати један стални градски сервис, који је модел да то постане трајно, одрживо решење и да ми видимо како ће се финансирати у будућности“.

Локални волонтерски сервис би требало да својим програмом промоције обухвати и предочи добробити волонтерства, усмеравајући локалне партнере на едукацију и усавршавање вештина у области волонтерског менаџмента. Дакле, циљ успостављања Новосадског волонтерског сервиса је развијање јединственог локалног центра за волонтерски рад.

„Ко-менаџмент је битан и када је реч о програму које воде две престонице. Природно је да између два процеса постоји низ тачака преклапања, али и сарадње. И, управо се у пројектима на којима сарађују престонице и показала потреба и следећи природни партнер у процесу. НВС је дугорочан  пројекат, самим тим то је и пра ви легат сарадње две престонице”, каже координаторка развојних пројеката у Фондацији „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Милица Рашковић.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.