Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/06/2017
ЕПК титула обнавља Градић
01/06/2017

Подграђе Петроварадинске тврђаве, популарни Градић, захваљујући и титули Европска престоница културе коју је Нови Сад добио за 2021. годину, добиће нове реконструисане фасаде.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић истиче да иако је Градић један од највећих туристичких и културних потенцијала Новог Сада, није био део инфраструктурних пројеката у апликационој књизи приликом конкурисања за ову престижну титулу.

– Улагањем у Подграђе Петроварадинске тврђаве, потврђује се значај добијања титуле Европска престоница културе. Она је магнет за ствари које би се можда и десиле, само питање када. Тако је Нови Сад добио и стратегију развоја културе до 2026. године и многе друге иницијативе, па и ове инфраструктурне, које нису у директној вези са победничком апликацијом, али су свакако последица победе. Надам се и верујем да је ово само почетак позитивних стремљења нашег града који се неће завршити  31. децембром 2021. године – изјавио је Миленковић.

На првим објектима у Београдској и Улици Лисинског, као и на Тргу владике Николаја, већ се налазе скеле. Током лета почеће и обнова фасада у Штросмаревој и Улици проте Михалџића. Обнова фасада се спроводи на основу услова које је утврдио Републички завод за заштиту споменика културе, а на основу техничке документације коју је припремио градски Завод за заштиту споменика културе. Овом реконструкцијом фасада требало би да објектима у Подграђу буде враћен стари сјај јер ће бити урађени сви неопходни радови међу којима су и комплетна рестаурација столарије и фасадних вајарских дела.

Како је раније најављено, за ову годину је уз републичког буџета обезбеђено 100 милиона динара за обнову 21 фасаде у Подграђу, а план је да се реновира укупно 45 фасада у Градићу. У наредне две године се из републичког буџета очекује још 200 милиона динара, али ће део средстава бити утрошен и за обнову појединих фасада у центру Новог Сада.

Насловна фотографија: Драган Којић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.