Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/07/2017
ЕПК – велика очекивања, али и велике могућности
07/07/2017

Искуства чланова тимова који се већ реализовали пројекат Европска престоница културе су да су очекивања, пре свега, грађана углавном веома велика, али њихова искуства, такође, показују да су сви пројекти, са више или мање успеха, започели процесе позитивних промена у својим градовима управо кроз пројекат Европска престоница културе. Ово се могло чути синоћ на Панел дискусији под називом Управљање очекивањима, изазовима и легатом у Европској престоници културе коју је на ЕXИТ фестивалу организовао дневни лист Данас уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Учесници Панела истакли су да је пројекат Европска престоница културе веома комплексан и уједно најуспешнији културни пројекат на тлу Европе последњи 30 година, јер је усмерен не само ка културном него и социјалном и економском развоју града. У врло кратком временском периоду, од само пет-шест година колико постоји план развоја пројекта Европска престоница културе у једном граду, грађани могу да осете разлику и бољитак. Претходне престонице културе имају јасне резултате као што је случај са Кошицама 2013. године или Марибором 2012. године или као што тимови „Ријека 2020“ и „Темишвар 2021“ имају јасан план шта желе да остане као легат након титуле Европска престоница културе.

Вук Радуловић, шеф Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“, који је био и модератор Панела, истиче да су од колега добили савет да у првој години буду фокусирани на стратегију и организационе структуре, као и да се највише ангажују на развијању капацитета за спровођење пројекта, а да се о програмима размишља у наредним годинама. Ти процеси су углавном невидљиви за грађане, али су од пресудног значаја за успешну реализацију пројекта.

– Посебна препорука и уједно и похвала за наш тим, што се могло чути и током панела, је да се у реализацију пројекта „Нови Сад 2021“ укључи што шири круг људи, посебно младих људи, што смо ми већ почели да реализујемо кроз наше програме дијалога и партиципације. Уједно, истакнуто је и да је ово пројекат свих нас, свих грађана, који само заједнички можемо успешно спровести, те да се не очекује само од Фондације да самостално ради на томе да се успешно реализује пројекат – рекао је Радуловић и нагласио да је координација и допринос свих културних субјеката и грађана уопште од огромног и пресудног значаја на овом заједничком пројекту.

На позив Фондације „Нови Сад 2021“ која је иницирала састанак тимова прошлих и будућих престоница културе из региона како би разменили искуства и примере добре и лоше праксе током процеса реализације те значајне титуле панелисти су били Емина Вишнић директор пројекта „Ријека 2020“, Владимир Рукавина из тима „Марибор 2012“, Кристијан Потирон „Кошице 2013“ и Тибор Новак члан пројекта „Темишвар 2021“.

Панелисти су посебно нагласили да од уметничких пројеката, позитивних економских, туристичких, социјалних и других ефеката, важније је оно „нематеријално“ што остане граду након године титуле, јер како је на крају Панела истакла Емина Вишнић директор пројекта „Ријека 2020“ волела би да после 2020. године у Ријеци чује не да су „они“ добро реализовали пројекат већ да смо то „сви ми“ добро урадили.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.