Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/06/2018
Нови Сад 2021 – добар пример повезивања локалног и европског
22/06/2018

„Нови Сад 2021“ једина је Европска престоница културе која је позвана да учествује у централном годишњем догађају посвећеном теми културног наслеђа – „Европском самиту о културном наслеђу“ (‘European Cultural Heritage Summit’). Самит се одржава од 18. до 24. јуна у Берлину и  Европска унија препознала га је као један од најзначајнијих јавних догађаја у оквиру Европске године културног наслеђа.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић у оквиру Дебате о европској политици „Делимо наслеђе – размењујемо вредности“ (‘European Policy Debate: Sharing Heritage – Sharing Values’) данас је у Берлину дао заиста инспиративан уводни говор у сесију „Премошћавање локалног и европског“ (‘Bridging local and European’). Том приликом Миленковић је представио пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ указујући на основне вредности и уверења који су полазне тачке ка испуњењу мисије Фондације, а то је: креирање и презентовање програма који користе културу као катализатор за развој културних капацитета града и доприносе појачаној видљивости Новог Сада на локалној и међународној сцени. Миленковић је изјавио како је титула Европске престонице културе заправо прилика за изградњу мостова и у смеру превазилажења различитости на локалном нивоу.

У дебати су, поред Миленковића, учествовали Ларс Амреус, генерални директор Одбора за национално наслеђе из Шведске; Рафал Даткевич, градоначелник Вроцлава; Маркус Леве, председник Удружење немачких градова и Градоначелник Мунстера; Нина Обуљен Коржинек, Министарка културе Републике Хрватске; Оливер Мартин, председник Савета Међународног центра за проучавање очувања и обнове културних добара и шеф одсека Швајцарске федералне канцеларије за културу док је сесијом председавала Беатрис Кели, Национални координатор за Европску годину културног наслеђа у Ирској и шеф политике и истраживања Савета за наслеђе у Ирској. 

Један од основних закључака сесије је да локални, национални и европски ниво треба међусобно да се допуњују, оснажујући и ангажују грађане кроз културу.

Идеја „Европског самита о културном наслеђу“ је да ангажује и окупи што разноликије интересне групе, доносиоце одлука, културне менаџере и укључи их у реализацију веома амбициозног програма у години Европског културног наслеђа. Самиту присуствују највиши представници европских институција, држава чланица и организација цивилног друштва из целе Европе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.