Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/04/2019
Европа за грађане и грађанке: представници Фондације „Нови Сад 2021“ на конференцији у Пловдиву
01/04/2019

Представници Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ протеклог викенда боравили су у Пловдиву, у оквиру регионалне конференције „Citizens & Culture: Fuse. Transform. Revive!“ где су имали прилику да представе рад Фондације као и пројекат „European Youth Engagement Network – EYE-Net“ који се финансира из програма „Европа за грађане и грађанке“. Другог дана конференције, представница Фондације модерирала је сесију „Transform“ чија тема је била оживљавање заборављених и напуштених урбаних простора. Циљ oве радионице био је да учесници дискутују, размењују ставове и размишљају о битним историјским догађајима, њиховом утицају на локалну заједницу и мосту који спаја историјско наслеђе са изазовима данашњице.
На конференцији, промовисана је сарадња Пловдива као Европске престонице културе 2019. године и Новог Сада као Европске престонице културе 2021. као и сам програм „Европа за грађане и грађанке“.
На дводневном скупу у овом бугарском граду, учесници су имали прилику да се упознају са успешним пројектима у области културе у оквиру овог програма и размене идеје за будуће пројектне предлоге заједно са потенцијалним партнерима из Србије и Бугарске.

Програм „Европа за грађане и грађанке“ има за циљ да омогући да грађани разумеју Европску унију, њену историју и различитости, као и да промовише европско грађанство и унапреди грађанско и демократско учешће на нивоу ЕУ. Посебни приоритети програма су подизање свести у погледу сећања, заједничке историје и вредности, као и циља Уније којим се промовишу мир, њене вредности и добробит њених народа подстицањем расправа, промишљања и развоја мрежа. Посебан акценат се даје и подстицању демократског и грађанског учешћа на нивоу Европске уније, развоју грађанског разумевања поступка доношења политика Уније и подстицању могућности друштвеног и међукултурног ангажовања и волонтирања на нивоу Европске уније.
Програм „Европа за грађане и грађанке“ је програм Европске уније у Србији коју организује Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије у сарадњи са Министарством
културе Републике Бугарске.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.