Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/09/2018
Европи у наслеђе
28/09/2018

У сусрет двогодишњици титуле Европске престонице културе, Фондација „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Градском управом за културу и Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама организује конференцију „Европи у наслеђе“, којим се прикључује обележавању Европске године културног наслеђа.

Дводневни програм посвећен културном наслеђу одржаће се 1. и 2. октобра, а током конференције град Нови Сад ће угостити две водеће особе у реализацији Европске године културног наслеђа: господина Тибора Наврачича, европског комесара за образовање, културу, младе и спорт као високог представника институција Европске уније,  и госпођу Снешку Квадфлих-Михаиловић, генералну секретарку Европе Ностре, најзначајније европске невладине организације у области културног наслеђа, која је била један од покретача ове важне европске иницијативе.

Посета ова два висока ЕУ представника веома је значајна за Нови Сад, а нарочито Фондацију „Нови Сад 2021“, јер је својеврсна потврда успешног и доброг рада на имплементацији пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Паралелно са овим догађајима, Градска управа за културу и Покрајински секретаријат за културу ће одржати конференцију посвећену стратешком планирању током које ће бити презентовани планови за стандардизацију програма рада и израду петогодишњих планова културних установа у контексту припреме за 2021. годину када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, али и истовремено представити и процес имплементације принципа европске културне политике.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.