Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/05/2015
Европска престоница културе – искуства из Рура, Немачка
07/05/2015

У оквиру припрема кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, данас је одржан радни састанак делегације града Дортмунда и чланова Програмског савета, Организационог одбора и стручног тима за Европску престоницу културе 2021. године.

На радном састанку су присуствовали и члан Градског већа за културу Вања Вученовић, председник Програмског савета Момчило Бајац, као и чланови делегације из града Дортмунда, руководилац установа културе, Курт Ајхлер, директорка Бироа за културу, Клаудија Кокошка и референт за међународну сарадњу и пројекте у Бироу за културу, Буркхард Ринше. Поред њих, присуствовали су и остали чланови Програмског савета и Организационог одбора.

Имајући у виду да је Европска престоница културе 2010. године одржана у региону Рур, који обухвата и Дортмунд, овај састанак била је одлична прилика за разговор, али и размену искустава и идеја на тему Европске престонице културе. Члан Градског већа задужен за културу, Вања Вученовић на почетку радног састанка рекао је да су овакви састанци од изузетног значаја јер ће у великој мери помоћи у припреми кандидатуре града. Он је додао да ће сарадња са градом Дортмундом, која траје годинама уназад, бити проширена новим пројектима, који ће значајно помоћи да Нови Сад дође до престижне титуле.

У току радног састанка, представљени су резултати Одбора и Савета, планови, али и идеје које би се реализовале у наредном периоду. Осим тога, гости из Дортмунда, пренели су члановима савете и искуство које може бити од велике помоћи нашем граду за добијање ове престижне титуле. Надаље, чланови тима Рур 2010 пружили су снажну подршку настојањима града у припреми за Европску престоницу културе, а разговарало се и о могућим пројектима будуће сарадње на културним пројектима измедју два града побратима који би допринели освајању ове престижне титуле.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.