Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/05/2022
Европска престоница културе покренула јавни позив за уметнике из целе Србије
26/05/2022

Jачање уметничке сцене кроз допринос видљивости младих и неафирмисаних уметника и уметница и тема главни је циљ јавног конкурса „Уметници.Сад“ који је покренула Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, а који први пут обухвата уметнике и уметнице из целе Србије.

Са идејом да се подигну капацитети уметничке сцене, те да се она подстакне на умрежавање и повезивање с уметницима и уметничким колективима из земље, Европе и света, овај јавни конкурс за подршку уметницима у 2022. години односи се на пројекте који ће бити одабрани и реализовани у оквиру програмског лука Калеидоскоп културе, од 1. септембра до 7. октобра 2022. године.

Калеидоскоп културе један је од два програмска лука Европске престонице културе захваљујући ком је, уз Дочек, Нови Сад добио и Награду за најбољи европски тренд бренд у области културе, у новембру 2021. године у Дрездену. То су такође и једина два програмска лука, од осам, који се реализују већ пет година уназад и претендују да остану легат граду и након титуле.

Како Калеидоскоп културе представља целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, тако обухвата и најразличитије врсте уметности, подељене током пет недеља. Зато ће кроз јавни конкурс бити подржани пројекти из области: сценске, извођачке, ликовне, визуелне, примењене уметности, дизајна и архитектуре, аудио-визуелног и дигиталног стваралаштва и мултимедија, књижевности и литературе, уличне уметности и других.

Јавни конкурс је намењен уметницима, студентима и културним радницима старости до 35 година са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије, који ће своје уметничке радове или програме презентовати у просторима мреже културних станица, Креативном дистрикту и на „Новим местима” – малим, урбаним, јавним целинама у Новом Саду.

Рок за пријаву на јавни конкурс је 24. јун 2022. године до 15.00 часова.

Више детаља о јавном конкурсу, потребној документацији и начину пријављивања можете пронаћи у тексту Јавног конкурса.

Конкурс „Уметници.Сад“ Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ покренула је пре две године, као вид подршке локалној уметничкој сцени услед последица које је за уметничку сцену имала пандемија коронавируса.

Од самог почетка реализације конкурса „Уметници. Сад“ подршку пружа IDEA.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.