Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/05/2019
Европски уметници од српског мермера праве скулптуру за Нови Сад
14/05/2019

Скулптура од чувеног аранђеловачког мермера, коју ће исклесати четири уметника из три различите Европске престонице културе, биће постављена у Новом Саду током програмске платформе „Калеидоскоп културе“ у септембру ове године. Повезујући локално, са националним и европским, Нови Сад се спрема за титулу Европске престонице културе 2021. године.

Четири уметника из Новог Сада, Ријеке и Темишвара, крајем јула у Аранђеловцу радиће на четири самостална и једом заједничком рељефу који ће бити изложен испред културне станице „Свилара“, обновљеног индустријског наслеђа, 200 година старе фабрике за бојење свиле у Новом Саду.

Потписивање споразумa о сарадњи између Фондације „Нови Сад 2021“ и Смотре уметности „Мермер и звуци“ из Аранђеловца утолико је важније јер је пројекат „Нови Сад – европска престоница културе“,  пројекат и од националног значаја.

„Наш симпозијум, који постоји већ више деценија овим ће бити модернизован, и учешћем у оваквом пројекту од националног значаја стављен у европске токове. Са друге стране, Аранђеловац је општина која има око стотину скулптура у јавном простору, те верујем да можемо бити добар партнер, јер смо, у том смислу, добар пример за многе градове у Србији“, рекла је директорка Смотре Катарина Перовић.

Постављање мермерне скулптуре испред Културне станице Свилара, симболично ће представљати постављање камена темељца за стварање новог културног кварта у једном од најстаријих делова Новог Сада, као увод у тему употребе и модернизације скулптура у јавном простору.

„Читава идеја Европске престонице културе за локалну заједницу какав је Нови Сад, али сад говоримо и о националним оквирима је управо то, дакле хајде да видимо где смо сада, да ли можемо боље, да ли имамо енергију и инспирацију да радимо боље, али мислим да то више није упитно и овим потписивањем споразума и то нам је, на неки начин и обавеза“, рекао је члан управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“ Дарко Полић.

Уметници који ће радити на изради скулптуре су Лука Кулић и Данило Вуксановић из Новог Сада, Љубо де Карина из Ријеке и Мирчеа Крачова из Темишвара.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.