Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/10/2018
Покренут пројекат „EYE-Net“
17/10/2018
Tоком протеклог викенда, од петка 12. до понедељка 15. октобра, у Сремским Карловцима реализована је прва активност на пројекту „European Youth Engagement Network – EYE-Net“ („Европска мрежа за омладински ангажман“) чији је носилац и координатор Фондација „Нови Сад 2021“, а реализује се у сарадњи са још 15 партнерских организације из региона и Европе.
Идеја пројекта је активирање младих и стављање у фокус европских вредности кроз креирање 5 омладинских позоришних представа које ће обрадити неке од актуелних тема и вредности Европске уније. На пројекту ће заједно радити организације из Србије, Хрватске, Словеније, Италије и Мађарске.
Један од партнера на пројекту је и Општина Сремски Карловци, а прва активност реализована је управо у Свечаној сали Карловачке гимназије. Окупљање у Сремским Карловцима само је први корак у реализацији пројекта који ће трајати све до децембра 2019. године. Креативној радионици присуствовало је укупно 80 учесника и учесница из Србије и партнерских држава. Учествовали су млади и омладински радници из Ријеке, Вараждина, Новог Места, Марибора, Будимпеште, Печуја, Падове и Ђенове, а поред њих радионици су присуствовали и представници партнерских организација из Србије, као и ученици и ученице Карловачке гимназије који су се упознавали и разменили ставове и искуства са вршњацима из европских држава. Сви актери ове почетне радионице имаће улоге у продукцији омладинске позоришне представе као глумци или аутори, док је од априла наредне године планирано извођење представе у форми путујућег фестивала у државама партнера на пројекту, а домаћа јавност ће имати прилику да погледа представе током јуна 2019. године. Посебан фокус пројекта је на учешћу младих са смањеним социјалним могућностима.
Пројекат „European Youth Engagement Network – EYE-Net је одобрен и финансиран средствима ЕУ у оквиру програма „Europe for Citizens“ (Европа за грађане и грађанке) Европске комисије. Пројекат је рангиран као четврти од укупно 109 пристиглих пријава и 19 одобрених пројеката у 2018. години у оквиру потпрограма „Мреже градова“.
Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.